sałatka z brokułem fetą i sosem czosnkowym

Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym

Lekka sałatka z brokułami i fetą w sosie czosnkowym z dodatkiem kukurydzy to szybki pomył na przekąskę lub kolację.

Składniki

Sos:

  • 1 op. jogurtu greckiego (ok. 400 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka:

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 1 op. sera feta
  • sól, pieprz
  • kiełki rzodkiewki (do ozdoby)
4 porcje

Instrukcja

Sos:

  • Czosnek wycisnąć, dodać do jogurtu, dodać soli i pieprzu.

Sałatka:

  • W garnku zagotować wodę, osolić.
  • Brokuł pokroić, potrzebne będą nam jedynie różyczki. Możesz przekroić je jeszcze na pół, jeśli są za duże. Brokuł gotować około 10 minut aż lekko zmięknie. Nie może być rozgotowany. Odlać wodę i odstawić do schłodzenia.
  • Brokuł przełożyć do półmiska, posypać częścią kukurydzy i polać sosem czosnkowym. Następnie przyozdobić fetą i resztą kukurydzy.
    sałatka z brokułem fetą i sosem czosnkowym
10 minuty
5 from 2 votes

Notes

Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym jest lekka i szybka w przyrządzeniu. Lekkie danie, ale też bardzo wartościowe. Idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę.

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatka
Kuchnia: Polska
Czas przygotowywania: 10 minuty
Czas gotowania: 10 minuty
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz