
Lekka sałatka z brokułami i fetą w sosie czosnkowym z dodatkiem kukurydzy to szybki pomył na przekąskę lub kolację.
Składniki
Sos:
- 1 op. jogurtu greckiego (ok. 400 ml)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sałatka:
- 1 brokuł
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- 1 op. sera feta
- sól, pieprz
- kiełki rzodkiewki (do ozdoby)
Instrukcja
Sos:
- Czosnek wycisnąć, dodać do jogurtu, dodać soli i pieprzu.
Sałatka:
- W garnku zagotować wodę, osolić.
- Brokuł pokroić, potrzebne będą nam jedynie różyczki. Możesz przekroić je jeszcze na pół, jeśli są za duże. Brokuł gotować około 10 minut aż lekko zmięknie. Nie może być rozgotowany. Odlać wodę i odstawić do schłodzenia.
- Brokuł przełożyć do półmiska, posypać częścią kukurydzy i polać sosem czosnkowym. Następnie przyozdobić fetą i resztą kukurydzy.
Notes
Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym jest lekka i szybka w przyrządzeniu. Lekkie danie, ale też bardzo wartościowe. Idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę.
Komentarze