
Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu sałatka azjatycka. Poniżej również krótki film z moich przygotowań:)
Składniki
- ½ główki czerwonej kapusty
- ½ główki sałaty lodowej
- 2 średnie marchewki
- 200 g młodej soi edamame (u mnie mrożona, kupiłam już obraną)
- 1 długi ogórek
Sos:
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 czubata łyżka pasty miso
- 1 łyżka ostrej srirachy
Wyposażenie
- duży półmisek
Instrukcja
- 200g młodej soi (to bardzo ważne, aby była młoda, wówczas nie trzeba jej długo gotować), gotować 4-5 minut w osolonej wodzie.
- Warzywa umyć, kapustę czerwoną i sałatę lodową pokroić na wąskie paski, przełożyć do półmiska. Dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojonego w kostkę ogórka i ugotowaną soję.
Sos
- Do półmiska przelać 5-6 łyżek oliwy z oliwek, dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę startej skórki z limonki, 1 łyżkę soku z limonki i 1łyżkę pasty miso, dokładnie wymieszać rózgą.
- Przygotowanym sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać, smacznego!
Video
Notes
Pyszna sałatka azjatycka z dodatkiem młodej soi. Z pewnością ją pokochacie, jeśli lubicie azjatyckie smaki..
Komentarze