Sałatka azjatycka

Sałatka azjatycka

Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu sałatka azjatycka. Poniżej również krótki film z moich przygotowań:)

Składniki

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 2 średnie marchewki
  • 200 g młodej soi edamame (u mnie mrożona, kupiłam już obraną)
  • 1 długi ogórek

Sos:

  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 czubata łyżka pasty miso
  • 1 łyżka ostrej srirachy
6 porcji

Wyposażenie

  • duży półmisek

Instrukcja

  • 200g młodej soi (to bardzo ważne, aby była młoda, wówczas nie trzeba jej długo gotować), gotować 4-5 minut w osolonej wodzie.
  • Warzywa umyć, kapustę czerwoną i sałatę lodową pokroić na wąskie paski, przełożyć do półmiska. Dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojonego w kostkę ogórka i ugotowaną soję.

Sos

  • Do półmiska przelać 5-6 łyżek oliwy z oliwek, dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę startej skórki z limonki, 1 łyżkę soku z limonki i 1łyżkę pasty miso, dokładnie wymieszać rózgą.
  • Przygotowanym sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać, smacznego!
    Sałatka azjatycka
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Pyszna sałatka azjatycka z dodatkiem młodej soi. Z pewnością ją pokochacie, jeśli lubicie azjatyckie smaki..

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer, Sałatki
Kuchnia: Azjatycka
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz