
Smak dzieciństwa, który pozostaje na lata - do tej pory uwielbiam na śniadanie ryż na mleku z jabłkami. Najlepiej nadaje się do niego ryż arborio (ryż do risotto), tworzy idealną konsystencję w połączeniu z mlekiem. Zobaczcie poniżej na krótkim filmiku, jaki ten ryż jest smakowity:)
Składniki
- 1 łyżka masła
- 200 g ryżu arborio (ryż do risotto)
- 1 litr mleka 3,2%
- 3 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 jabłka
Wyposażenie
- 2 garnki
Instrukcja
Jabłka
- 2 jabłka umyć, obrać pokroić w plastry.
- Przełożyć do garnka, posypać wg uznania cynamonem, delikatnie podlać wodą i smażyć aż zmiękną, odstawić.
Ryż
- W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, dosypać 200g ryżu do risotto. Chwilę podprażyć mieszając.
- Dodać 1 litr mleka, 3 op. cukru wanilinowego i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii. Zagotować ciągle mieszając, żeby ryż nie przywarł.
- Następnie zmniejszyć grzanie, przykryć przykrywką i gotować co jakiś czas mieszając aż ryż napęcznieje. Następnie zdjąć z płyty i pozostawić chwilę pod przykryciem.
- Podawać z jabłkami.
Video
Notes
Ryż na mleku ze smażonymi jabłkami i cynamonem. Ryż do risotto nadaje się idealnie, ponieważ jest kleisty i nie rozpada się. Tworzy idealną konsystencję z mlekiem.
Komentarze