Ryż na mleku z jabłkami

Ryż na mleku z jabłkami

Smak dzieciństwa, który pozostaje na lata - do tej pory uwielbiam na śniadanie ryż na mleku z jabłkami. Najlepiej nadaje się do niego ryż arborio (ryż do risotto), tworzy idealną konsystencję w połączeniu z mlekiem. Zobaczcie poniżej na krótkim filmiku, jaki ten ryż jest smakowity:)

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 200 g ryżu arborio (ryż do risotto)
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 3 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka
4 porcje

Wyposażenie

  • 2 garnki

Instrukcja

Jabłka

  • 2 jabłka umyć, obrać pokroić w plastry.
  • Przełożyć do garnka, posypać wg uznania cynamonem, delikatnie podlać wodą i smażyć aż zmiękną, odstawić.

Ryż

  • W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, dosypać 200g ryżu do risotto. Chwilę podprażyć mieszając.
  • Dodać 1 litr mleka, 3 op. cukru wanilinowego i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii. Zagotować ciągle mieszając, żeby ryż nie przywarł.
  • Następnie zmniejszyć grzanie, przykryć przykrywką i gotować co jakiś czas mieszając aż ryż napęcznieje. Następnie zdjąć z płyty i pozostawić chwilę pod przykryciem.
  • Podawać z jabłkami.
    Ryż na mleku z jabłkami
5 from 1 vote

Video

Notes

Ryż na mleku ze smażonymi jabłkami i cynamonem. Ryż do risotto nadaje się idealnie, ponieważ jest kleisty i nie rozpada się. Tworzy idealną konsystencję z mlekiem.

Podsumowanie

Course: Śniadania
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 50 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz