
Pyszny, waniliowy i sycący ryż na mleku. Ryż ma tu ogromne znaczenie - nie należy go zmieniać na inną odmianę. Wówczas to nie to samo:)
Składniki
- 50 g masła
- 200 g ryżu arborio (jest najlepszy do tego dania)
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 op. cukru wanilinowego ( 1op. = 16g)
- cynamon do przyozdobienia
Instrukcja
- Moja prośba na początek - użyj ryżu Arborio nie zmieniaj go na inną odmianę. (każdy ryż do risotto dobrze się tu sprawdzi. Mój kupiłam w lidlu. Ryż arborio jest idealny, ponieważ jest kleisty do tego wchłonie dobrze mleko i nie rozwali się na papkę - no o ile go nie przegotujesz:)
- W rondelku rozpuścić 50g masła, delikatnie mieszając.
- Dodać 200g ryżu arborio, podprażyć chwilkę, cały czas mieszając.
- Następnie zalać 1 litrem mleka 3,2%. Dodać 1 łyżkę ekstraktu z wanilii i 2 op. cukru wanilinowego. Zamieszać.
- Ryż z mlekiem zagotować ciągle mieszając. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i dusić aż ryż zmięknie i wchłonie większą ilość mleka. Od czasu do czasu mieszać, aby ryż nie przywarł.
- Gdy ryż będzie już miękki i wchłonie większą część mleka wyłączyć ogień, pozostawić na 10 minut pod przykryciem, aby napęczniał.
- Gotowy ryż można posypać cynamonem lub ulubionymi owocami.
Notes
Waniliowy ryż na mleku to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy zwykłą przekąskę. To mój ulubiony przepis:)
Komentarze