Ryba po grecku

Ryba po grecku

Przepis na aromatyczną i delikatną rybę po grecku, z dodatkiem marchewki, pietruszki, pora i cebuli. Całość wpierw podsmażam a następnie duszę w naczyniu żaroodpornym.

Składniki

  • 600 g filetów z dorsza
  • 4 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 2 białe cebule
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
1 naczynie żaroodporne

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne
  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • Filety z dorsza umyć pod bieżącą wodą, pokroić na porcje. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dorsza smażyć po 2 minuty z każdej strony, przełożyć na talerz.
  • Warzywa umyć, obrać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Białą część pora przekroić w pół i na paski, cebule obrać i pokroić w paski.
  • Na patelnię dodać 2 łyżki masła podsmażyć cebulę wraz z porem na złoty kolor, następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę dusić razem, w razie potrzeby podlać lekko wodą.
  • Warzywa przyprawić solą i pieprzem. Dodać 1 łyżkę oregano i ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, dokładnie wymieszać. Smażyć chwilkę aż warzywa zmniejszą objętość.
  • Następnie dodać 1 puszkę pomidorów krojonych, całość dokładnie wymieszać w razie potrzeby doprawić.
  • Warzywa układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z dorszem. Piec pod przykryciem około 25 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Osobiście bardzo lubię rybę po grecku na ciepło, ale oczywiście można podawać ją również na zimno.
    Ryba po grecku
5 from 1 vote

Notes

Ryba po grecku to dla mnie danie nie tylko na okres świąteczny, bardzo lubię ryby i wersja na ciepło z warzywami pojawia się w mojej kuchni kilka razy w roku.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 50 mins

Komentarze

Dodaj komentarz