
Przepis na aromatyczną i delikatną rybę po grecku, z dodatkiem marchewki, pietruszki, pora i cebuli. Całość wpierw podsmażam a następnie duszę w naczyniu żaroodpornym.
Składniki
- 600 g filetów z dorsza
- 4 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por (biała część)
- 2 białe cebule
- 3-4 łyżki masła
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Filety z dorsza umyć pod bieżącą wodą, pokroić na porcje. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dorsza smażyć po 2 minuty z każdej strony, przełożyć na talerz.
- Warzywa umyć, obrać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Białą część pora przekroić w pół i na paski, cebule obrać i pokroić w paski.
- Na patelnię dodać 2 łyżki masła podsmażyć cebulę wraz z porem na złoty kolor, następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę dusić razem, w razie potrzeby podlać lekko wodą.
- Warzywa przyprawić solą i pieprzem. Dodać 1 łyżkę oregano i ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, dokładnie wymieszać. Smażyć chwilkę aż warzywa zmniejszą objętość.
- Następnie dodać 1 puszkę pomidorów krojonych, całość dokładnie wymieszać w razie potrzeby doprawić.
- Warzywa układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z dorszem. Piec pod przykryciem około 25 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Osobiście bardzo lubię rybę po grecku na ciepło, ale oczywiście można podawać ją również na zimno.
Notes
Ryba po grecku to dla mnie danie nie tylko na okres świąteczny, bardzo lubię ryby i wersja na ciepło z warzywami pojawia się w mojej kuchni kilka razy w roku.
Komentarze