
Pyszny rosół - tym razem zamiast makaronu kluski lane - dzieci uwielbiają tą zupę.
Składniki
- 1/2 kury lub kurczaka
- 200 g wołowiny np. antrykotu
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 biała cebula
- pół pora
- 1/3 korzenia selera
- 1 garść natki pietruszki
- przyprawy: 2 łyżki soli, pieprz świeżo mielony, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
Kluski lane
- 2 całe jajka
- 3 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 650)
- szczypta soli
Wyposażenie
- Duży garnek
Instrukcja
- Z kury/ kurczaka usunąć kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie umyć a następnie namoczyć w wodzie i pozostawić tak na 2h.
- Następnie w garnku umieścić poporcjowanego kurczaka i wołowinę zalać wodą, zagotować, następnie dodać 2 łyżki soli i zszumować.
- Zmniejszyć ogień, rosół powinien jedynie "pyrkać". Gdy rosół będzie już oczyszczony z szumowin dodać umyte i pokrojone warzywa: marchewki, pora, korzeń pietruszki i seler. Cebulę obrać przekroić w pół, opalić nad gazem lub podpiec na grillu elektrycznym, dodać do rosołu. Dodać również 2 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego.
- Gotować na małym ogniu (powinien tylko pyrkać) przez ok. 3-4h bez przykrycia. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
- Gdy rosół będzie gotowy wyjąć mięso i przygotować kluski.
Kluski lane
- Do miski wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli i 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszać rózgą. Następnie wlewać delikatnym strumieniem z łyżki do gorącego rosołu. Kluski z łyżki będą większe i grubsze. Jeśli chcemy mieć cieńsze kluseczki nabieramy masę na łyżkę i delikatnie przelewamy przez widelec. Ja moje kluski przygotowuję część z samej łyżki a część przez widelec, bo lubię, gdy w rosole pływają i większe i mniejsze kluchy:) Przygotowaną zupę posypać świeżą natką pietruszki.
Notes
Zupa kluseczkowa - tak u mnie nazywają ją dzieci - nic innego jak rosół z kluskami lanymi.
Komentarze