Rollsy filo z serkiem i czosnkiem

Rollsy filo z serkiem i czosnkiem

Chrupiące, pachnące masłem i czosnkiem rollsy filo z ricottą.

Składniki

  • 1 op. ciasta filo
  • 60 g masła
  • 2 op. ricotty
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
10 szt.

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • Papier do pieczenia

Instrukcja

  • Do półmiska przekładamy 2 op. ricotty, wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Masło rozpuszczamy. Skrapiamy każdy blat ciasta i układamy jeden na drugim. Dopiero na ostatnim blacie rozsmarowujemy serek i zawijamy całość (dłuższy bok) w rulon.
  • Kroimy na grubsze paski, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy w temperaturze 180℃ przez 30 minut na złoty kolor. Smacznego!
    Rollsy filo z serkiem i czosnkiem
5 from 1 vote

Uwagi

Rollsy filo z serkiem to pyszne i chrupiące przekąski na każdą imprezę lub na kolację. Można je swobodnie podgrzać tuż przed podaniem. 

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer
Kuchnia: Bliski Wschód
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz