Rollsy filo z serkiem i czosnkiem
Chrupiące, pachnące masłem i czosnkiem rollsy filo z ricottą.
Składniki
- 1 op. ciasta filo
- 60 g masła
- 2 op. ricotty
- 1 pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Blacha z wyposażenia piekarnika
- Papier do pieczenia
Instrukcja
- Do półmiska przekładamy 2 op. ricotty, wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
- Masło rozpuszczamy. Skrapiamy każdy blat ciasta i układamy jeden na drugim. Dopiero na ostatnim blacie rozsmarowujemy serek i zawijamy całość (dłuższy bok) w rulon.
- Kroimy na grubsze paski, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy w temperaturze 180℃ przez 30 minut na złoty kolor. Smacznego!
Uwagi
Rollsy filo z serkiem to pyszne i chrupiące przekąski na każdą imprezę lub na kolację. Można je swobodnie podgrzać tuż przed podaniem.
Komentarze