
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest najlepsza po schłodzeniu w lodówce przez ok. 1-2h. Wówczas łatwiej ją też kroić.
Składniki
- 250 gram mrożonego szpinaku (powinien być rozdrobniony, nie liście)
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 op. serka chrzanowego almette
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 200 gram wędzonego łososia
Wyposażenie
- Forma o wymiarach 20x30cm
Instrukcja
- Szpinak dokładnie rozmrozić, np. na sitku.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, chwilkę razem podsmażyć. Dodać soli i pieprzu do smaku. Usmażony szpinak odsączyć z resztek wody, np. na sitku. Dokładnie ostudzić.
- Żółtka roztrzepać widelcem. Dodać do do wystudzonego szpinaku. Następnie dodać mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.
- Dno formy o wymiarach 20x30 posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Następnie wyłożyć masę szpinakową i rozprowadzić po całej powierzchni.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 10 minut.
- Od razu po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Nie można studzić szpinaku w blasze, ponieważ będzie przywierać do papieru. Dlatego zaraz po upieczeniu odklejamy delikatnie papier.
- Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na szpinaku.
- Na wierzchu poukładać wędzonego łososia.
- Całość zwinąć w rulon. a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 h.
- Po schłodzeniu w lodówce roladę pokroić na plastry około 1,5 cm grubości.
Notes
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest szybka w przygotowaniu. Idealna na spotkania z bliskimi.
Komentarze