Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest najlepsza po schłodzeniu w lodówce przez ok. 1-2h. Wówczas łatwiej ją też kroić.

Składniki

  • 250 gram mrożonego szpinaku (powinien być rozdrobniony, nie liście)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 op. serka chrzanowego almette
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 200 gram wędzonego łososia
6 porcji

Wyposażenie

  • Forma o wymiarach 20x30cm

Instrukcja

  • Szpinak dokładnie rozmrozić, np. na sitku.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, chwilkę razem podsmażyć. Dodać soli i pieprzu do smaku. Usmażony szpinak odsączyć z resztek wody, np. na sitku. Dokładnie ostudzić.
  • Żółtka roztrzepać widelcem. Dodać do do wystudzonego szpinaku. Następnie dodać mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.
  • Dno formy o wymiarach 20x30 posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Następnie wyłożyć masę szpinakową i rozprowadzić po całej powierzchni.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 10 minut.
  • Od razu po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Nie można studzić szpinaku w blasze, ponieważ będzie przywierać do papieru. Dlatego zaraz po upieczeniu odklejamy delikatnie papier.
  • Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na szpinaku.
  • Na wierzchu poukładać wędzonego łososia.
  • Całość zwinąć w rulon. a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 h.
  • Po schłodzeniu w lodówce roladę pokroić na plastry około 1,5 cm grubości.
5 from 2 votes

Notes

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest szybka w przygotowaniu. Idealna na spotkania z bliskimi.

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer, Starter
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz