
Dziś u mnie rogaliki drożdżowe z marmoladą o smaku dzikiej róży. Do tego metoda, dzięki której ciasto pozostanie dłużej świeże.Poniżej znajdziecie również filmik z przygotowania - zachęcam do subskrypcji kanału na YouTube:)
Składniki
Tanghzong
- 20 g mąki pszennej
- 100 ml zimnej wody
Zaczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto
- 100 g cukru
- 2 średnie jajka
- wyrośnięty zaczyn
- ostudzony tanghzong
- 600 g mąki pszennej typ 550
- 100 ml letniego mleka
- 80 g miękkiego masła
Nadzienie
- dżem o smaku dzikiej róży
Do posmarowania rogalików
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Wyposażenie
- Mikser
Instrukcja
Tanghzong
- Na patelnię przelewamy 100ml zimnej wody dodajemy 20g mąki pszennej, mieszamy aż do rozpuszczenia się mąki. Następnie lekko podgrzewamy ciągle mieszając aż tanghzong się zredukuje. Powinien mieć konsystencję papki. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Zaczyn
- Do miski kruszymy 25g świeżych drożdży, dodajemy 100ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut, żeby aktywować drożdże.
Ciasto
- Do misy miksera wbijamy 2 jajka i 100g cukru i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzony tanghzong, 100 ml letniego mleka, 80g miękkiego masła i 600g mąki pszennej. Wyrabiamy hakiem ok. 7-8 minut. Ciasta nie należy podsypywać dodatkowo mąką!
- Następnie przekładamy do dużej miski i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Formowanie rogalików
- Blat posypujemy delikatnie mąką, wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę, następnie formujemy kulę i dzielimy na 2 części.
- Pierwszą kulę wałkujemy na koło, kroimy nożem do pizzy na 16 równych trójkątów. Na każdym trójkącie (w szerszej części) układamy po 1 łyżeczce dżemu (u mnie o smaku dzikiej róży) i zwijamy w rulon lekko zawijając boki, żeby powstał rogalik.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Na blasze układam po 12 rogalików w odstępach od siebie, ponieważ podczas pieczenia jeszcze urosną.
- Po 20 minutach rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
- Pieczemy w nagrzanym do 180℃ piekarniku przez ok. 18 - 20 minut (grzałka góra dół). Czas pieczenia należy dopasować do piekarnika. Rogaliki pieczemy na złoty kolor.
- Po upieczeniu rogaliki pozostawiamy do ostudzenia. Czynności powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.
Lukier cytrynowy
- Do rondelka wyciskamy sok z połowy cytryny, należy go zagotować i odstawić z płyty. Do soku wsypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż lukier stanie się gęsty. Polewamy ostudzone rogaliki i gotowe.
Video
Notes
Rogaliki drożdżowe podobnie jak drożdżówki mrożę zawijając w folię aluminiową. Dzięki temu mam gotowe śniadania na kilka dni. Odgrzewam je krótko w mikrofalii (funkcja odmrażanie (ale na krótko, żeby ciasto nie stało się zbyt miękkie) a później podpiekam na tosterze z funkcją opiekacza).
Komentarze