Risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami

Risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami

Pyszny obiad w pół godziny? Proszę bardzo - zapraszam Was na risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 g ryżu arborio do risotto
  • 80 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 500 ml wody
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
6 porcji

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Szparagi myjemy, pozbawiamy stwardniałych końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła dodajemy drobno pokrojoną cebulę, dusimy aż lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone szparagi, smażymy razem ok. 3 minuty, następnie przekładamy do półmiska.
  • A na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy 200g ryżu arborio (do risotto), chwilkę smażymy, następnie zalewamy 500 ml wody, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy co jakiś czas mieszając aż ryż "wypije" większość płynu i zmięknie.
  • Na koniec dodajemy główki szparagów, 80 g suszonych pomidorów z zalewy, 1 garść szpinaku, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki parmezanu, dokładanie mieszamy, w razie potrzeby lekko podlewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut. Smacznego!
    Risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Najlepsze dania to te, które nie wymagają wiele przygotowań a są pyszne. Risotto do takich dań właśnie należy. Wpisując w lupkę risotto, znajdziesz również moje inne propozycje na risotto, np. z risotto z suszonymi grzybami.

Podsumowanie

Rodzaj: Dodatki do obiadu
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz