Risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami
Pyszny obiad w pół godziny? Proszę bardzo - zapraszam Was na risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 1 biała cebula
- 2 łyżki masła
- 200 g ryżu arborio do risotto
- 80 g suszonych pomidorów z zalewy
- 500 ml wody
- 1 garść świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Szparagi myjemy, pozbawiamy stwardniałych końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła dodajemy drobno pokrojoną cebulę, dusimy aż lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone szparagi, smażymy razem ok. 3 minuty, następnie przekładamy do półmiska.
- A na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy 200g ryżu arborio (do risotto), chwilkę smażymy, następnie zalewamy 500 ml wody, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy co jakiś czas mieszając aż ryż "wypije" większość płynu i zmięknie.
- Na koniec dodajemy główki szparagów, 80 g suszonych pomidorów z zalewy, 1 garść szpinaku, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki parmezanu, dokładanie mieszamy, w razie potrzeby lekko podlewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut. Smacznego!
Film
Uwagi
Najlepsze dania to te, które nie wymagają wiele przygotowań a są pyszne. Risotto do takich dań właśnie należy. Wpisując w lupkę risotto, znajdziesz również moje inne propozycje na risotto, np. z risotto z suszonymi grzybami.
Komentarze