Risotto z zielonymi szparagami na białym winie

Risotto ze szparagami na winie z parmezanem to pyszne, niewymagające danie.

Składniki

  • 200 gram ryżu do risotto
  • 2 lampki białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek kopru włoskiego
  • 500 gram zielonych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan
4 porcje

Instrukcja

Szparagi:

  • Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Zagotować w osolonej wodzie a następnie gotować tylko ok. 10 minut. Wody po szparagach nie wylewamy. Będzie potrzebna, do podlewania ryżu.

Risotto:

  • Kilka (ok.4-5) łyżek oliwy rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na patelni.
  • Szparagi pokroić w 2-3 cm paski lekko pod kątem. Główki odłożyć na talerz, resztę dodać do cebuli, podsmażyć.
  • Dodać wino, ryż i podlać wodą po ugotowanych szparagach, osolić i popieprzyć.
  • Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką i podlewać wodą po szparagach, żeby ryż nie przywarł na patelni.
  • Danie będzie gotowe po około 20 - 30 minutach. Ryż wypije większość wody, pozostała woda stworzy smaczny sos. Pod koniec gotowania dodać 2 - 3 łyżki tartego parmezanu, posiekany koper i główki szparagów, kilka sztuk można pozostawić do przyozdobienia dania. Dodać soli i pieprzu w razie potrzeby.
  • Risotto przyozdobić płatkami tartego parmezanu.
20 mins
5 from 2 votes

Notes

Risotto z zielonymi szparagami na białym winie idealnie nadaje się na kolację we Dwoje czy spotkanie ze znajomymi. Danie jest lekkie i zawsze wychodzi wyśmienicie!

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Włoska
Czas przygotowywania: 20 mins
Czas gotowania: 30 mins
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz