
Risotto ze szparagami na winie z parmezanem to pyszne, niewymagające danie.
Składniki
- 200 gram ryżu do risotto
- 2 lampki białego wytrawnego wina
- 1 pęczek kopru włoskiego
- 500 gram zielonych szparagów
- 1 średnia cebula
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- tarty parmezan
Instrukcja
Szparagi:
- Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Zagotować w osolonej wodzie a następnie gotować tylko ok. 10 minut. Wody po szparagach nie wylewamy. Będzie potrzebna, do podlewania ryżu.
Risotto:
- Kilka (ok.4-5) łyżek oliwy rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na patelni.
- Szparagi pokroić w 2-3 cm paski lekko pod kątem. Główki odłożyć na talerz, resztę dodać do cebuli, podsmażyć.
- Dodać wino, ryż i podlać wodą po ugotowanych szparagach, osolić i popieprzyć.
- Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką i podlewać wodą po szparagach, żeby ryż nie przywarł na patelni.
- Danie będzie gotowe po około 20 - 30 minutach. Ryż wypije większość wody, pozostała woda stworzy smaczny sos. Pod koniec gotowania dodać 2 - 3 łyżki tartego parmezanu, posiekany koper i główki szparagów, kilka sztuk można pozostawić do przyozdobienia dania. Dodać soli i pieprzu w razie potrzeby.
- Risotto przyozdobić płatkami tartego parmezanu.
Notes
Risotto z zielonymi szparagami na białym winie idealnie nadaje się na kolację we Dwoje czy spotkanie ze znajomymi. Danie jest lekkie i zawsze wychodzi wyśmienicie!
Komentarze