Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami i kolendrą. Ja uwielbiam kolendrę. Jeśli to jednak nie Twój smak, zamień pietruszką, jest równie pysznie, ale już nie tak wyraziście.. 🙂 Pamiętaj, aby namoczyć grzyby co najmniej godzinę przed..

Składniki

  • 2 garści suszonych grzybów
  • 40 gram masła
  • 1 biała cebula
  • 200 gram ryżu do risotto
  • ok. 3 chochle bulionu warzywnego lub innego (do podlewania risotto) Ja użyłam akurat rosołu, który pozostał po niedzielnym obiedzie, super się sprawdza.
  • 1 garść kolendry lub pietruszki jeśli wolisz..
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Ja risotto przygotowuję w woku, lubię mieć dużo miejsca.
  • Suszone grzyby dokładnie umyć a następnie namoczyć na ok. 1h. Wody po grzybkach nie wylewaj, przyda się do podlewania risotto.
  • Cebulę obrać, zeszklić na maśle. Grzyby odsączyć( wodę po grzybach pozostawić do podlewania risotto) i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli, podsmażyć razem około 5 minut.
  • Dodać szklankę wody po grzybach, ryż do risotto, sól i pieprz, dusić pod przykryciem często mieszając i podlewając stopniowo wodą po grzybach i bulionem. Ja nie wlewam od razu całego bulionu, robię to stopniowo, jak ryż wypije już daną porcję.
  • Risotto jest gotowe, jak ryż stanie się miękki i wypije bulion, ja lubię lekko aldente, Ty wyczuj swój moment.
  • Kolendrę lub pietruszkę, umyć posiekać, dodać do risotto, wymieszać. Dodać parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ja lubię, jak risotto jest ostre od pieprzu.
  • Risotto przyozdobić listkiem kolendry i posypać lekko parmezanem.
5 from 2 votes

Notes

Risotto z suszonymi grzybami, kolendrą i parmezanem jest bardzo wyraziste w smaku i bardzo sycące. Idealnie nadaje się na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Danie jednogarnkowe, nadaje się również do odgrzania na następny dzień.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz