Risotto z podgrzybkami

Risotto z podgrzybkami

Risotto z podgrzybkami duszone na bulionie grzybowym z dodatkiem parmezanu to bardzo aromatyczne i sycące danie.

Składniki

  • 300 g podgrzybków
  • 200 g ryżu do risotto
  • 0,5 l bulionu grzybowego (do podlewania risotto, jednak jeśli będziesz podlewać wodą też będzie pysznie, jednak bulion sprawia, że ryż nabiera smaku grzybów).
  • 1 biała cebula
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki tartego grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 wiązka pietruszki
1 duża patelnia

Wyposażenie

  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • Przyda się duża patelnia lub wok, ponieważ całe danie będzie z jednego garnka.
  • Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, jedank nie za bardzo nie lub wysokich temperatur. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić.
  • W między czasie umyć podgrzybki, większe sztuki pokroić, dodać do cebuli podsmażyć razem ok. 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Następnie dodać połowę bulionu i wsypać ryż, zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając bulionem. Ryż należy dusić aż stanie się miękki i wypije bulion. Może to trwać nawet 30 - 40 minut.
  • Pod koniec duszenia dodać pokrojoną pietruszkę, wymieszać. Na koniec dodać tarte grana padano, w razie potrzeby przyprawić.
    Risotto z podgrzybkami
  • Risotto z podgrzybkami
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszne i sycące risotto z podgrzybkami. Bardzo aromatyczne danie na chłodne wieczory.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 45 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz