Risotto z podgrzybkami
Risotto z podgrzybkami duszone na bulionie grzybowym z dodatkiem parmezanu to bardzo aromatyczne i sycące danie.
Składniki
- 300 g podgrzybków
- 200 g ryżu do risotto
- 0,5 l bulionu grzybowego (do podlewania risotto, jednak jeśli będziesz podlewać wodą też będzie pysznie, jednak bulion sprawia, że ryż nabiera smaku grzybów).
- 1 biała cebula
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki tartego grana padano lub parmezanu
- sól, pieprz
- 1 wiązka pietruszki
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Przyda się duża patelnia lub wok, ponieważ całe danie będzie z jednego garnka.
- Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, jedank nie za bardzo nie lub wysokich temperatur. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić.
- W między czasie umyć podgrzybki, większe sztuki pokroić, dodać do cebuli podsmażyć razem ok. 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
- Następnie dodać połowę bulionu i wsypać ryż, zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając bulionem. Ryż należy dusić aż stanie się miękki i wypije bulion. Może to trwać nawet 30 - 40 minut.
- Pod koniec duszenia dodać pokrojoną pietruszkę, wymieszać. Na koniec dodać tarte grana padano, w razie potrzeby przyprawić.
Uwagi
Pyszne i sycące risotto z podgrzybkami. Bardzo aromatyczne danie na chłodne wieczory.
Komentarze