risotto z kurkami w sosie śmietanowym

Risotto z kurkami w sosie śmietanowym

Risotto z kurkami w sosie śmietanowym smakuje obłędnie.. Ja przygotowałam je tym razem w woku na grillu, ale równie często przygotowuję je w domu - niezależnie jaką formę wybierzesz, z pewnością będzie pysznie.

Składniki

  • 1 duża biała cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 gram świeżych kurek
  • 250 -280 gram ryżu do risotto
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 lampki białego wytrawnego wina
  • 1 wiązka pietruszki
  • grana padano (Kilka plasterków do przyozdobienia)
  • sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Do woka wlać kilka łyżek oliwy, lekko podgrzać. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek, lekko podsmażyć.
  • Kurki umyć, dodać do woka. Drewnianą łyżką można podzielić większe kurki na kawałki. podsmażyć około 10 minut. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Dodać 2 szklanki białego wina i ryż do risotto, smażyć na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Uważać, aby ryż nie przywierał. Podsmażyć około 5 minut, następnie dodać śmietankę 30%, wymieszać. Śmietanę 18% przelać do kubka, dodać trochę ciepłego sosu z risotto, żeby nie zważyła się po dodaniu, wymieszać dodać do risotto.
  • Pietruszkę umyć, posiekać, dodać do risotto.
  • Smażyć do czasu aż ryż wypije część sosu i stanie się miękki. Ja podaję risotto al dente, Ty "złap" swój smak. W razie potrzeby dodać soli i pieprzy do smaku. Risotto podawać przyozdobione plasterkami grana padano i świeżą pietruszką.
    risotto z kurkami w sosie śmietanowym
5 from 2 votes

Video

Notes

Risotto z kurkami w sosie śmietanowym dobrze jest przygotować w woku. Niezależnie czy na grillu czy w warunkach domowych smakuje obłędnie!

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Polska, Włoska
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz