
Risotto z kurkami w sosie śmietanowym smakuje obłędnie.. Ja przygotowałam je tym razem w woku na grillu, ale równie często przygotowuję je w domu - niezależnie jaką formę wybierzesz, z pewnością będzie pysznie.
Składniki
- 1 duża biała cebula
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 400 gram świeżych kurek
- 250 -280 gram ryżu do risotto
- 100 ml śmietanki 30%
- 150 ml śmietany 18%
- 2 lampki białego wytrawnego wina
- 1 wiązka pietruszki
- grana padano (Kilka plasterków do przyozdobienia)
- sól, pieprz
Wyposażenie
- wok na grilla lub płytę
Instrukcja
- Do woka wlać kilka łyżek oliwy, lekko podgrzać. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek, lekko podsmażyć.
- Kurki umyć, dodać do woka. Drewnianą łyżką można podzielić większe kurki na kawałki. podsmażyć około 10 minut. Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Dodać 2 lampki białego wina i ryż do risotto, smażyć na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Uważać, aby ryż nie przywierał. Podsmażyć około 5 minut, następnie dodać śmietankę 30%, wymieszać. Śmietanę 18% przelać do kubka, dodać trochę ciepłego sosu z risotto, żeby nie zważyła się po dodaniu, wymieszać dodać do risotto.
- Pietruszkę umyć, posiekać, dodać do risotto.
- Smażyć do czasu aż ryż wypije część sosu i stanie się miękki. Ja podaję risotto al dente, Ty "złap" swój smak. W razie potrzeby dodać soli i pieprzy do smaku. Risotto podawać przyozdobione plasterkami grana padano i świeżą pietruszką.
Video
Notes
Risotto z kurkami w sosie śmietanowym dobrze jest przygotować w woku. Niezależnie czy na grillu czy w warunkach domowych smakuje obłędnie!
Komentarze