Risotto z krewetkami i szparagami

Risotto z krewetkami i szparagami

Pyszne i aromatyczne risotto z krewetkami i zielonymi szparagami do przygotowania w 30 minut.

Składniki

  • 1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
  • 200 g ryżu arborio do risotto (dostępny w lidlu)
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
4 porcje

Wyposażenie

  • Garnek średniej wielkości
  • patelnia

Instrukcja

  • Krewetki rozmrozić, oczyścić, pozbawić pancerzy, pozostawić jedynie ogonki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodać krewetki podsmażyć 2 minuty, przełożyć do półmiska. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, ponieważ staną się gumowate. Krewetki będą jeszcze duszone w risotto, więc 2 minuty na patelni w zupełności im wystarczy.
  • Zielone szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, pokroić w plastry, główki pozostawić w całości, podsmażyć 2 minuty, doprawić solą i pieprzem, całą zawartość patelni przełożyć do półmiska z krewetkami.
  • W garnku rozpuścić czubatą łyżkę masła, dodać 200g ryżu arborio, uprażyć chwilkę, następnie wlać 1 litr rosołu, przyprawić solą i pieprzem, zagotować, następnie zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż ryż napęcznieje i wchłonie 3/4 bulionu.
  • Wówczas dodać wcześniej przygotowane krewetki wraz ze szparagami, podusić chwilkę razem. W razie potrzeby doprawić.
    Risotto z krewetkami i szparagami
5 from 1 vote

Notes

Pyszne aromatyczne i przede wszystkim szybkie risotto z krewetkami i zielonymi szparagami - serdecznie polecam, jest pyszne.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz