
Pyszne, kremowe dyniowe risotto z krewetkami to idealna propozycja na obiad lub spotkanie ze znajomymi.
Składniki
- 200 gram ryżu do risotto
- 300 gram dyni
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka świeżego tartego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- 200 gram świeżych lub mrożonych krewetek
- pestki z dyni lub mieszanka pestek do przyozdobienia.
Wyposażenie
- wok
- blender
Instrukcja
- Krewetki rozmrozić w misce z wodą.
- Dynię obrać, pokroić w kostkę, gotować w osolonej wodzie aż będzie miękka.
- W woku roztopić masło. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać kurkumę, chwilkę podsmażyć. Smażenie sypkich przypraw wyciąga z nich więcej aromatu.
- Ugotowaną dynię odcedzić. Wodę po dyni pozostawić do podlewania risotto.
- Dynię zblendować, odstawić.
- Do cebuli dodać dwie chochle wody po dyni i wsypać ryż. Smażyć pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aby ryż nie przywarł do woka. W razie potrzeby podlewać wodą po dyni, ale stopniowo, dopiero jak ryż wypije wodę. Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Celowo na początku nie dodajemy dyni, ponieważ ryż dochodziłby zbyt długo.
- Jak ryż będzie już miękki dodać dynię, wymieszać.
- W między czasie obrać imbir, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać do ryżu.
- Krewetki umyć, obrać i oczyścić (pozostawić jedynie ogonki). Dodać do ryżu, podsmażyć około 3 minuty. Krewetek nie można przesmażać, bo będą gumowe.
- W razie potrzeby dodać soli i pieprzu do smaku.
- Risotto można przyozdobić pestkami z dyni lub mieszanką pestek.
Notes
Risotto dyniowe jest bardzo kremowe dzięki dyni a kurkuma i imbir dodają świetnego pazura:)
Komentarze