Dyniowe risotto z krewetkami

Dyniowe risotto z krewetkami

Pyszne, kremowe dyniowe risotto z krewetkami to idealna propozycja na obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Składniki

  • 200 gram ryżu do risotto
  • 300 gram dyni
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • 200 gram świeżych lub mrożonych krewetek
  • pestki z dyni lub mieszanka pestek do przyozdobienia.
4 porcje

Wyposażenie

  • wok
  • blender

Instrukcja

  • Krewetki rozmrozić w misce z wodą.
  • Dynię obrać, pokroić w kostkę, gotować w osolonej wodzie aż będzie miękka.
  • W woku roztopić masło. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać kurkumę, chwilkę podsmażyć. Smażenie sypkich przypraw wyciąga z nich więcej aromatu.
  • Ugotowaną dynię odcedzić. Wodę po dyni pozostawić do podlewania risotto.
  • Dynię zblendować, odstawić.
  • Do cebuli dodać dwie chochle wody po dyni i wsypać ryż. Smażyć pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aby ryż nie przywarł do woka. W razie potrzeby podlewać wodą po dyni, ale stopniowo, dopiero jak ryż wypije wodę. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Celowo na początku nie dodajemy dyni, ponieważ ryż dochodziłby zbyt długo.
  • Jak ryż będzie już miękki dodać dynię, wymieszać.
  • W między czasie obrać imbir, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać do ryżu.
  • Krewetki umyć, obrać i oczyścić (pozostawić jedynie ogonki). Dodać do ryżu, podsmażyć około 3 minuty. Krewetek nie można przesmażać, bo będą gumowe.
  • W razie potrzeby dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Risotto można przyozdobić pestkami z dyni lub mieszanką pestek.
    Dyniowe risotto z krewetkami
5 from 1 vote

Notes

Risotto dyniowe jest bardzo kremowe dzięki dyni a kurkuma i imbir dodają świetnego pazura:)

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 50 mins

Komentarze

Dodaj komentarz