Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli ze szpinakiem serem ricotta i parmezanem

Włoskie ravioli na delikatnym cieście z pysznym nadzieniem ze szpinakiem, ricottą i parmezanem

Składniki

Ciasto

  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego (ja użyłam olej rzepakowy)
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 szklanka wrzącej wody

Nadzienie

  • 200 gram szpinaku
  • 250 gram ricotty
  • 100 gram tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sos

  • 50 gram masła
  • 50 gram parmezanu
  • sól, pieprz
4 porcje

Wyposażenie

  • wałek
  • wykrawacz do pierogów ravioli (ew. widelec)
  • mikser (mieszaki do wyrabiania np. chleba)
  • patelnia

Instrukcja

Ciasto

  • Mąkę przesypać do miski miksera. Dodać kurkumę, sól, jajko, olej roślinny i wymieszać drewnianą łyżką aż do połączenia składników
  • Dodać wrzącą wodę i wymieszać mikserem około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste.
  • Wyjąć ciasto, lekko obtoczyć w mące i zawinąć w folię spożywczą
  • Odstawić do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotujemy nadzienie.

Nadzienie

  • Oliwę rozgrzać na patelni, dodać umyty szpinak, sól i pieprz. Smażyć chwilkę aż szpinak zmięknie
  • Miękki już szpinak wycisnąć dokładnie z soku nad patelnią. Sok ze szpinaku przyda się nam do sosu. Poza tym szpinak musi być suchy, żeby nie rozmoczyć ciasta.
  • Wyciśnięty szpinak przełożyć do miski. Z ricotty odlać serwatkę i również przełożyć do miski, dodać parmezan i wymieszać. Lekko posolić i popieprzyć do smaku.

Formowanie pierożków

  • Blat posypać lekko mąką, aby ciasto nie przywierało podczas wałkowania.
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować tak aby było cienkie.
  • Ciasto przekroić na dwie w miarę równe części. Nałożyć po łyżeczce farszu w odstępach po 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta.
  • Drugą połową ciasta przykryć nadzienie i docisnąć palcami dookoła nadzienia tak, aby wyszły pęcherzyki powietrza.
  • Pierożki powycinać wykrawaczem.
  • Jeśli nie posiadasz wykrawacza, możesz wykroić ciasto nożem a boki docisnąć widelcem.
  • Jeśli pozostał farsz, możesz rozwałkować pozostałe ciasto i przygotować kolejne pierożki.

Gotowanie

  • W garnku zagotować wodę, osolić.
  • Do zagotowanej wody wrzucić pierożki gotować około 2-3 minuty, aż wypłyną. Ja gotuję pierogi partiami po kilka sztuk a następnie układam je na talerzu.

Smażenie

  • Na patelni pozostał nam sos z wyciśniętego szpinaku, dodać do niego masło, lekko osolić. Układać po kilka pierożków i smażyć około 3-4 minuty posypując lekko parmezanem. Parmezan wypije sok i masło. Pierożki podawać polane przygotowanym sosem.
    Ravioli ze szpinakiem i ricottą
55 minuty
5 from 5 votes

Uwagi

Ravioli ze szpinakiem i ricottą idealnie sprawdzają się jako starter, ale również jako danie główne. Idealne na imprezy - wystarczy wcześniej przygotować i obgotować a przed podaniem wrzucić na chwilkę na patelnię na przygotowaną zalewę z wyciśniętego soku ze szpinaku, masła i parmezanu. Ciasto jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach a jego przygotowanie jest łatwe nawet dla osoby początkującej.

Podsumowanie

Rodzaj: Dania główne
Kuchnia: Włoska
Czas przygotowywania: 55 minuty
Czas gotowania: 5 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz