
Szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Raffaello z konfiturą z owoców leśnych. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
- 450 g herbatników maślanych
- 400 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- powidła z owoców leśnych (użyłam łowicz)
- 100 g białej czekolady
- 2 op. cukru wanilinowego
Wyposażenie
- 1 blaszka 24cm x 24cm
- Mikser
Instrukcja
- Schłodzoną śmietankę ubić razem z mascarpone i cukrem wanilinowym.
- Białą czekoladę rozpuścić na parze (w rondelku zagotować niewielką ilość wody, położyć na nim metalową miskę, połamać czekoladę rozpuścić ciągle mieszając).
- Czekoladę ostudzić, następnie powoli dodając do masy mascarpone delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera.
- Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę ciastek.
- Masę mascarpone podzielić na 3 części - wyłożyć pierwszą część na herbatniki.
- Na masie mascarpone ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je konfiturą z owoców leśnych.
- Na dżemie ułożyć herbatniki i drugą warstwę mascarpone.
- Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masą mascarpone.
- Całość posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki na 2-3h do stężenia.
Notes
Pyszne Raffaello z konfiturą z owoców leśnych to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia.
Komentarze