
Pyszne racuszki z bananami, dzieci je uwielbiają, dorośli też:)
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450 (1 szklanka = 250ml)
- 2 średnie jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 średnie banany
- sok z połowy cytryny
- 1 op. cukru wanilinowego wymieszane z 1 czubatą łyżką cukru pudru.
Instrukcja
- Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem z połowy cytryny.
- Do miski przesypać 2 szklanki mąki dodać cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
- Do misy miksera dodać 2 jajka i 1 szklankę mleka, zmiksować.
- Następnie dosypać wymieszane suche składniki (mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia). Delikatnie i dokładnie zmiksować aż do połączenia składników.
- Do ciasta dorzucić pokrojone w kostkę banany, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Racuszki smażę na patelni beztłuszczowej tylko delikatnie spryskanej olejem. Dzięki temu nie chłoną tyle tłuszczu i są mniej kaloryczne, ale oczywiście jeśli wolisz możesz smażyć na rozgrzanym oleju. W przypadku smażenia na oleju należy je wyłożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć trochę tłuszczu.
Notes
Pyszne racuszki bananowe, idealne na obiad lub podwieczorek.
Komentarze