Racuszki z bananami

Racuszki z bananami

Pyszne racuszki z bananami, dzieci je uwielbiają, dorośli też:)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 (1 szklanka = 250ml)
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie banany
  • sok z połowy cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego wymieszane z 1 czubatą łyżką cukru pudru.
10 racuszków

Instrukcja

  • Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem z połowy cytryny.
  • Do miski przesypać 2 szklanki mąki dodać cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  • Do misy miksera dodać 2 jajka i 1 szklankę mleka, zmiksować.
  • Następnie dosypać wymieszane suche składniki (mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia). Delikatnie i dokładnie zmiksować aż do połączenia składników.
  • Do ciasta dorzucić pokrojone w kostkę banany, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Racuszki smażę na patelni beztłuszczowej tylko delikatnie spryskanej olejem. Dzięki temu nie chłoną tyle tłuszczu i są mniej kaloryczne, ale oczywiście jeśli wolisz możesz smażyć na rozgrzanym oleju. W przypadku smażenia na oleju należy je wyłożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć trochę tłuszczu.
    Racuszki z bananami
5 from 2 votes

Notes

Pyszne racuszki bananowe, idealne na obiad lub podwieczorek. 

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz