puszysty sernik truskawkowy na zimno

Puszysty sernik truskawkowy na zimno

Delikatny sernik truskawkowy na zimno z mascarpone, bitą śmietaną i musem truskawkowym. Idealny na gorące letnie dni.

Składniki

  • 100 gram biszkoptów
  • 500 gram świeżych truskawek (mogą być też mrożone)
  • 200 gram truskawek do przyozdobienia
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 op. cukru wanilinowego (16g)
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 400 gram sera mascarpone
12 osób

Instrukcja

  • Truskawki umyć, obrać z szypułek. Przesypać do garnka i rozdrobnić blenderem.
  • Truskawki zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 4 minuty, żeby wyparowało więcej wody.
  • Odstawić z ognia i dodać galaretkę. Mieszać aż składniki połączą się. Odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej w temperaturze pokojowej).
  • W tym czasie przygotować masę mascarpone. Mascarpone, śmietanę 30% oraz cukier wanilinowy przełożyć do misy miksera. Ubijać do czasu, aż masa będzie sztywna.
  • Do ostudzonych truskawek dodawać stopniowo mascarpone i powoli mieszać szpatułką aż do połączenia składników. Składniki mieszać delikatnie, aby nie stracić puszystości. Nie zalecam dodawania pociętych truskawek do masy, ponieważ masa jest delikatna i truskawki utrudnią krojenie.
  • Dodawać kolejne porcje mascarpone i delikatnie mieszać składniki aż do całkowitego połączenia.
  • Tortownicę o szerokości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, zalać gotową masą i pozostawić przez noc w lodówce, aby masa stężała.
  • Pozostałe truskawki pokroić następnego dnia wedle uznania i ozdobić sernik. Ja pokroiłam w plastry wzdłuż dłuższego boku i ułożyłam dookoła ciasta, zostawiając kilka sztuk na środku.
    puszysty sernik truskawkowy na zimno
40 minutes
5 from 2 votes

Notes

Puszysty sernik truskawkowy z mascarpone i bitą śmietaną to idealny deser na letnie gorące dni, ale nie tylko. Zawsze, gdy masz na niego ochotę zimą, możesz wykonać go z mrożonych truskawek. Pamiętaj tylko, aby truskawki wpierw rozmrozić, dopiero potem blendować.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 40 minutes
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz