
Delikatny sernik truskawkowy na zimno z mascarpone, bitą śmietaną i musem truskawkowym. Idealny na gorące letnie dni.
Składniki
- 100 gram biszkoptów
- 500 gram świeżych truskawek (mogą być też mrożone)
- 200 gram truskawek do przyozdobienia
- 2 galaretki truskawkowe
- 4 op. cukru wanilinowego (16g)
- sok z połowy cytryny
- 400 ml śmietanki 30%
- 400 gram sera mascarpone
Instrukcja
- Truskawki umyć, obrać z szypułek. Przesypać do garnka i rozdrobnić blenderem.
- Truskawki zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 4 minuty, żeby wyparowało więcej wody.
- Odstawić z ognia i dodać galaretkę. Mieszać aż składniki połączą się. Odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej w temperaturze pokojowej).
- W tym czasie przygotować masę mascarpone. Mascarpone, śmietanę 30% oraz cukier wanilinowy przełożyć do misy miksera. Ubijać do czasu, aż masa będzie sztywna.
- Do ostudzonych truskawek dodawać stopniowo mascarpone i powoli mieszać szpatułką aż do połączenia składników. Składniki mieszać delikatnie, aby nie stracić puszystości. Nie zalecam dodawania pociętych truskawek do masy, ponieważ masa jest delikatna i truskawki utrudnią krojenie.
- Dodawać kolejne porcje mascarpone i delikatnie mieszać składniki aż do całkowitego połączenia.
- Tortownicę o szerokości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, zalać gotową masą i pozostawić przez noc w lodówce, aby masa stężała.
- Pozostałe truskawki pokroić następnego dnia wedle uznania i ozdobić sernik. Ja pokroiłam w plastry wzdłuż dłuższego boku i ułożyłam dookoła ciasta, zostawiając kilka sztuk na środku.
Notes
Puszysty sernik truskawkowy z mascarpone i bitą śmietaną to idealny deser na letnie gorące dni, ale nie tylko. Zawsze, gdy masz na niego ochotę zimą, możesz wykonać go z mrożonych truskawek. Pamiętaj tylko, aby truskawki wpierw rozmrozić, dopiero potem blendować.
Komentarze