
Przepis na na pulpety w kremowym sosie porowo - marchewkowym.
Składniki
- 600 g piersi z indyka
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- mąka pszenna, olej roślinny
- 1 duża marchewka
- 1 duży por
- 200 g śmietanki 30%
- 1 czubata łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki parmezanu
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Pierś z indyka dokładnie płuczemy i mielimy.
- Przekładamy do dużego półmiska, dodajemy 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę oregano, połowę posiekanego koperku i 3-4 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy szpatułką aż wszystkie składniki połączą się.
- Następnie formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor. Odkładamy na papier kuchenny.
- Warzywa myjemy, pora kroimy w pół i na plastry, marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła warzywa smażymy co jakiś czas mieszając aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelnie wlewamy śmietankę 30% i chwilę smażymy aż się zredukuje. Następnie układamy w sosie pulpety i chwilkę razem dusimy pod przykryciem.
- Na koniec posypujemy świeżym koperkiem i tartym parmezanem. W razie potrzeby doprawiamy. U mnie tym razem pulpety z ziemniakami, ale równie dobrze komponują się z ryżem czy kaszą.
Uwagi
Pyszne pulpety drobiowe w kremowym sosie świetnie sprawdzą się również na większe imprezy rodzinne - odgrzewane w sosie smakują rewelacyjnie.
Komentarze