Pulpety drobiowe w sosie porowo -marchewkowym

Pulpety drobiowe w sosie porowo marchewkowym

Przepis na na pulpety w kremowym sosie porowo - marchewkowym.

Składniki

  • 600 g piersi z indyka
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • mąka pszenna, olej roślinny
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży por
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki parmezanu
8 porcji

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Pierś z indyka dokładnie płuczemy i mielimy.
  • Przekładamy do dużego półmiska, dodajemy 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę oregano, połowę posiekanego koperku i 3-4 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy szpatułką aż wszystkie składniki połączą się.
  • Następnie formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor. Odkładamy na papier kuchenny.
  • Warzywa myjemy, pora kroimy w pół i na plastry, marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła warzywa smażymy co jakiś czas mieszając aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelnie wlewamy śmietankę 30% i chwilę smażymy aż się zredukuje. Następnie układamy w sosie pulpety i chwilkę razem dusimy pod przykryciem.
  • Na koniec posypujemy świeżym koperkiem i tartym parmezanem. W razie potrzeby doprawiamy. U mnie tym razem pulpety z ziemniakami, ale równie dobrze komponują się z ryżem czy kaszą.
    Pulpety drobiowe w sosie porowo -marchewkowym
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszne pulpety drobiowe w kremowym sosie świetnie sprawdzą się również na większe imprezy rodzinne - odgrzewane w sosie smakują rewelacyjnie.

Podsumowanie

Rodzaj: Obiady
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz