
Pyszne i szybkie pulpeciki w sosie pomidorowo - serowym z dodatkiem czosnku i ziół. Pyszny i szybki obiad.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
- 500 ml pasty pomidorowej
- 1 duże jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- bułka tarta
- 1 mała biała cebula
- suszona bazylia, sól, pieprz, świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- parmezan (tarty)
- makaron (ja preferuję włoską barillę)
Instrukcja
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii, 3 łyżki tartego parmezanu i jajko, dokładnie wymieszać, lekko podsypać bułką tartą, uformować pulpeciki, odstawić.
- Na patelni rozgrzać lekko oliwę z oliwek (nie lubi wysokich temperatur). Cebulę posiekać, zeszklić na patelni, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę suszonej bazylii, chwilkę razem podsmażyć.
- Dodać pulpeciki, podsmażyć chwilę z każdej strony.
- Dodać pastę pomidorową, dokładnie wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku. Smażyć chwilkę, aby pulpety "doszły" w środku.
- Na koniec posypać dużą ilością tartego parmezanu, przyozdobić świeżą bazylią.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją producenta, odcedzić dodać do sosu, dokładnie wymieszać.
- Przed podaniem posypać całość tartym parmezanem.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki w sosie pomidorowym z dużą ilością parmezanu i bazylii.. Pychotka.
Komentarze