Pulpeciki we włoskim stylu

Pulpeciki we włoskim stylu

Pyszne i szybkie pulpeciki w sosie pomidorowo - serowym z dodatkiem czosnku i ziół. Pyszny i szybki obiad.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 500 ml pasty pomidorowej
  • 1 duże jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • bułka tarta
  • 1 mała biała cebula
  • suszona bazylia, sól, pieprz, świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • parmezan (tarty)
  • makaron (ja preferuję włoską barillę)
6 porcji

Instrukcja

  • Mięso mielone przełożyć do miski, dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii, 3 łyżki tartego parmezanu i jajko, dokładnie wymieszać, lekko podsypać bułką tartą, uformować pulpeciki, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać lekko oliwę z oliwek (nie lubi wysokich temperatur). Cebulę posiekać, zeszklić na patelni, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę suszonej bazylii, chwilkę razem podsmażyć.
  • Dodać pulpeciki, podsmażyć chwilę z każdej strony.
  • Dodać pastę pomidorową, dokładnie wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku. Smażyć chwilkę, aby pulpety "doszły" w środku.
  • Na koniec posypać dużą ilością tartego parmezanu, przyozdobić świeżą bazylią.
  • W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją producenta, odcedzić dodać do sosu, dokładnie wymieszać.
  • Przed podaniem posypać całość tartym parmezanem.
    Pulpeciki we włoskim stylu
5 from 2 votes

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki w sosie pomidorowym z dużą ilością parmezanu i bazylii.. Pychotka.

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz