
Szybki przepis na prosty chleb z ziarnami na mące pszennej i żytniej. Poniżej znajdziecie również filmik - zobaczcie, jaki ten chleb jest prosty w przygotowaniu:)
Składniki
- 200 g mąki pszennej typ 750
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 350 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 70 g pestek z dynii
- 70 g pestek słonecznika
- siemię lniane do posypania chleba
Wyposażenie
- 1 keksówka 24cm x 13cm
Instrukcja
- Do dużej miski kruszymy 15 g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 350 ml letniej wody, 2 łyżki mąki pszennej (odebranej z przygotowanych 200g). Mieszamy rózgą do połączenia się składników, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
- Do dużej miski przesypujemy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy 1 łyżkę soli, 70g pestek z dyni i 70g pestek słonecznika, dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy mieszankę mąki do wyrośniętych drożdży i dokładnie mieszamy szpatułką aż wszystkie składniki połączą się. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
- Po godzinie blat posypujemy mąką, przekładamy ciasto - będzie kleiste, takie ma być. Składamy ciasto jak kopertę, raz boki a następnie góra i dół. Tylko kilka razy, formujemy chlebek i przekładamy łączeniem do dołu do keksówki 24cm x 13cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Górę chleba spryskujemy wodą (wówczas będzie rumiany po upieczeniu) i posypujemy siemieniem lnianym. Pozostawiamy do wyrośnięcia (tylko do wysokości blaszki. Należy pilnować, aby ciasto nie urosło zbyt wysokie).
- Wyrośnięty chlebek pieczemy w w 200℃ przez 45 - 50 minut grzałka góra dół na rumiany kolor.
Film
Uwagi
Szybki chleb pszenno - żytni z dużą ilością ziaren. Pyszny i prosty w przygotowaniu.
Komentarze