Prosty chleb z ziarnami

Prosty chleb z ziarnami

Szybki przepis na prosty chleb z ziarnami na mące pszennej i żytniej. Poniżej znajdziecie również filmik - zobaczcie, jaki ten chleb jest prosty w przygotowaniu:)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 350 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 70 g pestek z dynii
  • 70 g pestek słonecznika
  • siemię lniane do posypania chleba
1 keksówka 24cm x 13cm

Wyposażenie

  • 1 keksówka 24cm x 13cm

Instrukcja

  • Do dużej miski kruszymy 15 g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 350 ml letniej wody, 2 łyżki mąki pszennej (odebranej z przygotowanych 200g). Mieszamy rózgą do połączenia się składników, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Do dużej miski przesypujemy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy 1 łyżkę soli, 70g pestek z dyni i 70g pestek słonecznika, dokładnie mieszamy.
  • Następnie dodajemy mieszankę mąki do wyrośniętych drożdży i dokładnie mieszamy szpatułką aż wszystkie składniki połączą się. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
  • Po godzinie blat posypujemy mąką, przekładamy ciasto - będzie kleiste, takie ma być. Składamy ciasto jak kopertę, raz boki a następnie góra i dół. Tylko kilka razy, formujemy chlebek i przekładamy łączeniem do dołu do keksówki 24cm x 13cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Górę chleba spryskujemy wodą (wówczas będzie rumiany po upieczeniu) i posypujemy siemieniem lnianym. Pozostawiamy do wyrośnięcia (tylko do wysokości blaszki. Należy pilnować, aby ciasto nie urosło zbyt wysokie).
  • Wyrośnięty chlebek pieczemy w w 200℃ przez 45 - 50 minut grzałka góra dół na rumiany kolor.
    Prosty chleb z ziarnami
5 from 4 votes

Film

Uwagi

Szybki chleb pszenno - żytni z dużą ilością ziaren. Pyszny i prosty w przygotowaniu.

Podsumowanie

Rodzaj: Chleby
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz