Chleb pszenny

Prosty chleb pszenny

Jeśli lubicie domowe chrupiące pieczywo, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu - ten chleb jest dla Was. Prosty i szybki w przygotowaniu a do tego wyśmienity. Rozchodzi się w mgnieniu oka:)
Poniżej zostawiam Wam filmik, żebyście przekonali się, jak prosty w przygotowaniu jest ten chlebek.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 400 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 bochenek

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Do dużej miski kruszymy 20g świeżych drożdży, dodajemy 400 ml letniej wody, 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki (odebrane z przygotowanych 500g mąki). Dokładnie mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Do mąki przesypujemy 1 łyżkę soli i dokładnie mieszamy.
  • Mąkę z solą przesypujemy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy szpatułką, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście. Następnie przykrywamy folią i odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia.
  • Blat posypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto, będzie kleiste i takie ma być.
  • Formujemy chlebek składając ciasto w kopertę, wpierw boki a następnie góra i dół. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Na filmiku poniżej możecie podejrzeć, jak składam chleb.
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy uformowany chlebek, łączeniem do dołu, przykrywamy pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika!, nagrzewamy do 250 ℃ (termoobieg) a następnie pieczemy 35- 40 minut aż chlebek zarumieni się. W zależności od piekarnika można wydłużyć czas pieczenia. Skórka powinna być złocista, wówczas chleb jest gotowy.
  • Przy pomocy rękawicy ostrożnie wyjmujemy chleb i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Kroimy po ostudzeniu.
    Chleb pszenny
5 from 22 votes

Video

Notes

Pyszny chleb pszenny z chrupiącą skórką, który bez problemu przygotujesz w domu. Pyszny jeszcze lekko ciepły z masłem i solą lub maczany w oliwie z oliwek z dodatkiem tartego parmezanu, soli i pieprzu.

Podsumowanie

Rodzaj: Chleby
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz