Prażone jabłka

Prażone jabłka

Przepis na pyszne i aromatyczne jabłka prażone - u nas z cynamonem, ponieważ uwielbiamy cynamon. Jeśli jednak nie jesteś fanem cynamonu, możesz dodać więcej wanilii oraz sok z cytryny, który sprawi, że jabłka pozostaną jaśniejsze.

Składniki

  • 2 kg jabłek różnych odmian - dzięki temu część jabłek rozpadnie się a część pozostanie w całości. (u mnie szara reneta, champion i kortland)
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • 1 łyżka masła
2 słoiki 300 ml

Wyposażenie

  • 1 większy garnek

Instrukcja

  • Prażone jabłka wykonuję z różnych odmian jabłek. Dzięki temu część jabłek rozpadnie się i da kwasowość - jak szara reneta, część jabłek pozostanie twardsza i słodsza. W ten sposób mieszamy słodycz z kwasowością, twarde jabłka (pozostające w całości) z kruchymi, które puszczą sok i połączą całość.
  • Do garnka wlać 1/3 szklanki wody, dodać 1 łyżkę masła, sok z połowy cytryny, 1 łyżkę cynamonu w proszku, 1/3 szklanki cukru, podgrzać chwilkę, żeby cukier rozpuścił się.
  • Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.
  • Smażyć na małym ogniu aż jabłka częściowo rozpadną się i puszczą sok. Trudno jest tu określić czas. Ja smażę jabłka do momentu aż część jabłek rozpadnie się i puści sok, część pozostawiam w konsystencji miękkiej kostki, jak na zdjęciu.
  • Warto jest sprawdzić smak uprażonych jabłek i doprawić w razie potrzeby cukrem lub cynamonem, tak, aby uzyskać swój ulubiony smak.
  • Jabłka prażone idealnie nadają się do szarlotek - często też robię drożdżówki z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym, postaram się Wam jutro wrzucić przepis.
    Prażone jabłka

Pasteryzacja

  • Jeśli nie planujesz wykorzystać jabłek w najbliższym czasie, warto je poddać pasteryzacji.
  • Słoiki wyparzyć, osuszyć.
  • Jabłka przełożyć do słoików, zakręcić szczelnie wieczka.
  • Duży garnek wyłożyć ręcznikiem kuchennym ułożyć na nim słoiki. Zalać wodą do wysokości 3/4 słoików. Woda powinna mieć temperaturę słoików. Nie można zalewać np. zimnych słoików wrzątkiem, bo pękną.
  • Zagotować wodę, następnie zmniejszyć moc palnika, przykryć przykrywką. Gotować ok. 20 minut.
  • Następnie ostrożnie przy pomocy ściereczki wyciągnąć słoiki na blat. Odwrócić do góry dnem i pozostawić tak na 10 minut. Następnie odwrócić słoiki i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
5 from 1 vote

Notes

Przepis na prażone jabłka. Idealnie nadają się do ciast lub deserów, szarlotek czy też drożdżówek.

Podsumowanie

Course: Doodatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz