Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów

Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów

Pyszne, aromatyczne i miękkie polędwiczki w sosie z suszonych grzybów - u mnie podgrzybków. Wyśmienity obiad z delikatnym soczystym mięsem w roli głównej.
Polędwiczkę należy zamarynować co najmniej 24h przed pieczeniem.

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej

Marynata

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • opcjonalnie: świeży rozmaryn
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sos grzybowy

  • 3 garści suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18%
6 porcji

Wyposażenie

  • 1 naczynie żaroodporne
  • blender

Instrukcja

Marynujemy polędwiczkę

  • Polędwicę umyć, pozbawić włókien, przeciąć w pół, odstawić w misce.
  • Marynata: do półmiska przelać 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 5 łyżek oleju roślinnego,1 czubatą łyżeczkę musztardy rosyjskiej, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, dodać 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Soli nie dodajemy, ponieważ sos sojowy jest słony - to w zupełności wystarczy. Można dodać również świeżego rozmarynu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Polędwiczkę dokładnie natrzeć marynatą, zalać pozostałą częścią, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki - co najmniej na 24h.

Sos grzybowy

  • Grzyby namoczyć na 2h przed przygotowaniem. Następnie dokładnie opłukać z piasku.
  • Następnie odsączyć grzyby, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodać pokrojone grzyby, dodać soli i pieprzu do smaku, podsmażyć razem ok. 10 minut.
  • Do garnka przelać 400 ml bulionu, zagotować następnie zmniejszyć ogień i dodać podsmażone grzyby wraz z całą zawartością z patelni. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Połowę grzybów wraz z bulionem przelać do innego naczynia, rozdrobnić blenderem. Dodać spowrotem do garnka - w ten sposób zawsze zagęszczam sos z suszonych grzybów. Dodać soli i pieprzu oraz 1 łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany 18%, chwilkę razem gotować na małym ogniu.

Pieczenie polędwiczki

  • Polędwiczkę przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1o minut (termo obieg), następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, polędwiczki przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut.
  • Upieczone polędwiczki podawać na sosie grzybowym z dodatkiem kaszy lub zielonej soczewicy - serdecznie Wam polecam!
    Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów
  • Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów
5 from 3 votes

Notes

Przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych podgrzybków, pyszne, aromatyczne danie, które zachwyci Twoich domowników i gości.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz