
Pyszne, aromatyczne i miękkie polędwiczki w sosie z suszonych grzybów - u mnie podgrzybków. Wyśmienity obiad z delikatnym soczystym mięsem w roli głównej.Polędwiczkę należy zamarynować co najmniej 24h przed pieczeniem.
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
Marynata
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- opcjonalnie: świeży rozmaryn
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sos grzybowy
- 3 garści suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 2 łyżki masła
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka śmietany 18%
Wyposażenie
- 1 naczynie żaroodporne
- blender
Instrukcja
Marynujemy polędwiczkę
- Polędwicę umyć, pozbawić włókien, przeciąć w pół, odstawić w misce.
- Marynata: do półmiska przelać 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 5 łyżek oleju roślinnego,1 czubatą łyżeczkę musztardy rosyjskiej, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, dodać 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Soli nie dodajemy, ponieważ sos sojowy jest słony - to w zupełności wystarczy. Można dodać również świeżego rozmarynu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Polędwiczkę dokładnie natrzeć marynatą, zalać pozostałą częścią, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki - co najmniej na 24h.
Sos grzybowy
- Grzyby namoczyć na 2h przed przygotowaniem. Następnie dokładnie opłukać z piasku.
- Następnie odsączyć grzyby, pokroić.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodać pokrojone grzyby, dodać soli i pieprzu do smaku, podsmażyć razem ok. 10 minut.
- Do garnka przelać 400 ml bulionu, zagotować następnie zmniejszyć ogień i dodać podsmażone grzyby wraz z całą zawartością z patelni. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Połowę grzybów wraz z bulionem przelać do innego naczynia, rozdrobnić blenderem. Dodać spowrotem do garnka - w ten sposób zawsze zagęszczam sos z suszonych grzybów. Dodać soli i pieprzu oraz 1 łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany 18%, chwilkę razem gotować na małym ogniu.
Pieczenie polędwiczki
- Polędwiczkę przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1o minut (termo obieg), następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, polędwiczki przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut.
- Upieczone polędwiczki podawać na sosie grzybowym z dodatkiem kaszy lub zielonej soczewicy - serdecznie Wam polecam!
Notes
Przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych podgrzybków, pyszne, aromatyczne danie, które zachwyci Twoich domowników i gości.
Komentarze