Polędwica w sosie kurkowym

Polędwica w sosie kurkowym

Pyszna polędwica w sosie kurkowym. Szybkie, pyszne i eleganckie danie. Polędwicę należy zamarynować 24h przed pieczeniem.

Składniki

Marynata

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku

Sos kurkowy

  • 250 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
4 porcje

Wyposażenie

  • 1 naczynie żaroodporne

Instrukcja

Marynata

  • Polędwicę umyć, pozbawić włókien, przekroić na dwie części.
  • Do miski przelać 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 5 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej, 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Do tego wycisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku i dodać 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Nie dodawać soli, sos sojowy jest wystarczająco słony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Przygotowaną zalewą dokładnie natrzeć polędwiczki, ułożyć w półmisku, zalać pozostałą zalewą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24h.

Pieczenie polędwiczki

  • Następnego dnia polędwiczki przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut bez przykrycia, następnie przykryć polędwiczki, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 minut.
  • Upieczone polędwiczki podawać na sosie kurkowym z soczewicą lub kaszą.

Sos kurkowy

  • Sos kurkowy najlepiej przygotować również następnego dnia, tuż przed podaniem polędwiczek.
  • Kurki umyć odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  • Następnie dodać kurki, podsmażyć razem ok. 10 minut. Po tym czasie dodać 100 ml śmietanki 30 % dusić razem ok. 10 minut aż śmietanka się zredukuje, następnie dodać 2 łyżki śmietany 18%, dodać soli i pieprzu, podsmażyć chwilkę razem.
    Polędwica w sosie kurkowym
  • Polędwica w sosie kurkowym
5 from 1 vote

Notes

Pyszne polędwiczki w sosie kurkowym. Idealnie komponują się z dodatkiem kaszy pęczak, soczewicy lub pieczonych ziemniaczków.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz