
Pyszna polędwica w sosie kurkowym. Szybkie, pyszne i eleganckie danie. Polędwicę należy zamarynować 24h przed pieczeniem.
Składniki
Marynata
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
Sos kurkowy
- 250 g świeżych lub mrożonych kurek
- 2 łyżki masła
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Wyposażenie
- 1 naczynie żaroodporne
Instrukcja
Marynata
- Polędwicę umyć, pozbawić włókien, przekroić na dwie części.
- Do miski przelać 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 5 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej, 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Do tego wycisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku i dodać 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Nie dodawać soli, sos sojowy jest wystarczająco słony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Przygotowaną zalewą dokładnie natrzeć polędwiczki, ułożyć w półmisku, zalać pozostałą zalewą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24h.
Pieczenie polędwiczki
- Następnego dnia polędwiczki przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut bez przykrycia, następnie przykryć polędwiczki, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 minut.
- Upieczone polędwiczki podawać na sosie kurkowym z soczewicą lub kaszą.
Sos kurkowy
- Sos kurkowy najlepiej przygotować również następnego dnia, tuż przed podaniem polędwiczek.
- Kurki umyć odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
- Następnie dodać kurki, podsmażyć razem ok. 10 minut. Po tym czasie dodać 100 ml śmietanki 30 % dusić razem ok. 10 minut aż śmietanka się zredukuje, następnie dodać 2 łyżki śmietany 18%, dodać soli i pieprzu, podsmażyć chwilkę razem.
Notes
Pyszne polędwiczki w sosie kurkowym. Idealnie komponują się z dodatkiem kaszy pęczak, soczewicy lub pieczonych ziemniaczków.
Komentarze