
Pleśniak ze śliwkami, to kruche ciasto, śliwki i delikatna pianka bezowa. Całość to idealne połączenie kwaskowych śliwek, słodkiej bezy i maślanego ciasta.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 60 g (tj. ok. 6 łyżek) cukru pudru
- 200 g masła (zimnego prosto z lodówki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Owoce
- ok.400 g węgierek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wyposażenie
- 1 blaszka 27 x 16 cm lub tortownica 26 cm
Instrukcja
Ciasto
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesypać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki. Ciasto rozdrabniać palcami na małe okruszki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką.
- Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki.
- W tym czasie umyć śliwki, dokładnie osuszyć, pozbyć się pestek i przekroić w pół. Przełożyć do miski, podsypać łyżeczką mąki ziemniaczanej i wymieszać. Odstawić.
Beza
- Do misy miksera przełożyć białka, dodać szczyptę soli, ubijać aż jajka staną się puszyste. Wówczas zacząć dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec gdy cukier już połączy się dobrze z bezą dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i zmiksować. Białka powinny być sztywne.
Następnie
- Blaszkę o wymiarach 27cm x16cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ciasto wyjąć z lodówki przekroić na pół. Jedną połówkę lekko rozwałkować lub rozgnieść bezpośrednio na dnie tortownicy.
- Na ciasto ułożyć śliwki, przekrojoną częścią do dołu.
- Następnie wyłożyć bezę i rozprowadzić po całości.
- Na koniec zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta kruchego.
- Całość piec w 180 stopniach przez 35 minut.
Video
Notes
Pyszny pleśniak ze śliwkami. Kruche ciasto, węgierki i beza - to eksplozja smaku - idealne połączenie kwaskowych śliwek i słodkiej bezy oraz maślanego ciasta kruchego.
Komentarze