Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami, to kruche ciasto, śliwki i delikatna pianka bezowa. Całość to idealne połączenie kwaskowych śliwek, słodkiej bezy i maślanego ciasta.

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 60 g (tj. ok. 6 łyżek) cukru pudru
  • 200 g masła (zimnego prosto z lodówki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Owoce

  • ok.400 g węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 blaszka 27cm x 16cm

Wyposażenie

  • 1 blaszka 27 x 16 cm lub tortownica 26 cm

Instrukcja

Ciasto

  • Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesypać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki. Ciasto rozdrabniać palcami na małe okruszki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką.
  • Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki.
  • W tym czasie umyć śliwki, dokładnie osuszyć, pozbyć się pestek i przekroić w pół. Przełożyć do miski, podsypać łyżeczką mąki ziemniaczanej i wymieszać. Odstawić.

Beza

  • Do misy miksera przełożyć białka, dodać szczyptę soli, ubijać aż jajka staną się puszyste. Wówczas zacząć dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec gdy cukier już połączy się dobrze z bezą dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i zmiksować. Białka powinny być sztywne.

Następnie

  • Blaszkę o wymiarach 27cm x16cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Ciasto wyjąć z lodówki przekroić na pół. Jedną połówkę lekko rozwałkować lub rozgnieść bezpośrednio na dnie tortownicy.
  • Na ciasto ułożyć śliwki, przekrojoną częścią do dołu.
  • Następnie wyłożyć bezę i rozprowadzić po całości.
  • Na koniec zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta kruchego.
  • Całość piec w 180 stopniach przez 35 minut.
    Pleśniak ze śliwkami
  • Pleśniak ze śliwkami
5 from 3 votes

Video

Notes

Pyszny pleśniak ze śliwkami. Kruche ciasto, węgierki i beza - to eksplozja smaku - idealne połączenie kwaskowych śliwek i słodkiej bezy oraz maślanego ciasta kruchego.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz