Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe z truskawkami. Idealne na śniadanie!

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 240 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka truskawek
  • cukier puder do posypania placków
8 placków

Wyposażenie

  • patelnia beztłuszczowa (można też smażyć na normalnej patelni spryskanej delikatnie olejem)

Instrukcja

  • Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieścić w misce, dokładnie wymieszać aż do połączenia składników.
  • Truskawki umyć odszypułkować, pokroić na grubsze plastry odstawić.
  • Rozgrzać patelnię beztłuszczową, łyżką wyłożyć 3- 4 placuszki, ponieważ placki jeszcze urosną.
  • Gdy placuszki lekko podrosną - delikatnie wcisnąć w nie kilka plasterków truskawek, następnie przełożyć na drugą stronę, podsmażyć chwilkę aż do zrumienienia.
  • Truskawki puszczą sok, więc warto przeczyścić patelnię przed smażeniem kolejnej partii.
  • Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
    Placuszki jogurtowe z truskawkami
5 from 1 vote

Notes

Pyszne placuszki jogurtowe z truskawkami to szybka i wyśmienita propozycja na śniadanie. 

Podsumowanie

Course: Śniadanie
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz