
Pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe z truskawkami. Idealne na śniadanie!
Składniki
- 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 240 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka truskawek
- cukier puder do posypania placków
Wyposażenie
- patelnia beztłuszczowa (można też smażyć na normalnej patelni spryskanej delikatnie olejem)
Instrukcja
- Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieścić w misce, dokładnie wymieszać aż do połączenia składników.
- Truskawki umyć odszypułkować, pokroić na grubsze plastry odstawić.
- Rozgrzać patelnię beztłuszczową, łyżką wyłożyć 3- 4 placuszki, ponieważ placki jeszcze urosną.
- Gdy placuszki lekko podrosną - delikatnie wcisnąć w nie kilka plasterków truskawek, następnie przełożyć na drugą stronę, podsmażyć chwilkę aż do zrumienienia.
- Truskawki puszczą sok, więc warto przeczyścić patelnię przed smażeniem kolejnej partii.
- Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Notes
Pyszne placuszki jogurtowe z truskawkami to szybka i wyśmienita propozycja na śniadanie.
Komentarze