
Placki z cukinii z pysznym sosem (nie rezygnujcie z niego!) na bazie majonezu, ogórków kiszonych, szczypiorku i ostrego sosu sriracha. Jeśli nie posiadacie takiego sosu, można zamienić innym ostrym.
Składniki
Placki
- 500 g cukinii (2 średnie sztuki)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ¾ łyżeczki soli
- 1 biała cebula
- pieprz
- olej roślinny do smażenia
Sos
- 4 średnie kiszone ogórki
- 2 łyżki majonezu
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka ostrego sosu sriracha
Wyposażenie
- patelnia
Instrukcja
Sos
- 4 ogórki kiszone (średniej wielkości) drobno pokroić, przełożyć do półmiska.
- Dodać posiekany szczypiorek, 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę sosu sriracha, dokładnie wymieszać, odstawić.
Placki
- Cukinie umyć, odciąć stwardniałe końce, zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć do półmiska, posypać ¾ łyżeczki soli, odstawić na 10 minut. Następnie odcisnąć nadmiar wody przełożyć do półmiska.
- Do cukinii dodać 1 łyżeczkę suszonego czosnku, drobno posiekaną białą cebulę, 3 łyżki mąki, 3łyżki tartego parmezanu, 2 jajka. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem do smaku.
- Smażyć na rozgrzanym oleju, wykładając po jednej łyżce farszu. Lekko spłaszczyć łyżką. Placki nie powinny być grube. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na papierze kuchennym w celu odsączenia nadmiaru oleju.
- Polać wcześniej przygotowanym sosem i smacznego!
Notes
Pyszne placuszki z cukinii, idealne na obiad z pysznym sosem, na którego widok już leci ślinka...
Komentarze