Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii z pysznym sosem (nie rezygnujcie z niego!) na bazie majonezu, ogórków kiszonych, szczypiorku i ostrego sosu sriracha. Jeśli nie posiadacie takiego sosu, można zamienić innym ostrym.

Składniki

Placki

  • 500 g cukinii (2 średnie sztuki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 biała cebula
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Sos

  • 4 średnie kiszone ogórki
  • 2 łyżki majonezu
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka ostrego sosu sriracha
12 placków

Wyposażenie

  • patelnia

Instrukcja

Sos

  • 4 ogórki kiszone (średniej wielkości) drobno pokroić, przełożyć do półmiska.
  • Dodać posiekany szczypiorek, 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę sosu sriracha, dokładnie wymieszać, odstawić.

Placki

  • Cukinie umyć, odciąć stwardniałe końce, zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć do półmiska, posypać ¾ łyżeczki soli, odstawić na 10 minut. Następnie odcisnąć nadmiar wody przełożyć do półmiska.
  • Do cukinii dodać 1 łyżeczkę suszonego czosnku, drobno posiekaną białą cebulę, 3 łyżki mąki, 3łyżki tartego parmezanu, 2 jajka. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem do smaku.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju, wykładając po jednej łyżce farszu. Lekko spłaszczyć łyżką. Placki nie powinny być grube. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na papierze kuchennym w celu odsączenia nadmiaru oleju.
  • Polać wcześniej przygotowanym sosem i smacznego!
    Placki z cukinii
5 from 1 vote

Notes

Pyszne placuszki z cukinii, idealne na obiad z pysznym sosem, na którego widok już leci ślinka...

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz