Pizzowe dynie

Pizzowe dynie

Ponieważ sezon na dynie w pełni - można urozmaicić dania dla dzieci - pizzowe dynie - to pyszny pomysł na pizzę w innej, ciekawej formie - dzieci je uwielbiają, zresztą rodzice również:)

Składniki

Ciasto na pizzowe dynie

  • 50 g świeżych drożdży
  • 320 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli

Passata pomidorowa

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz

Nadzienie warzywne

  • 1 czerwona cebula
  • kilka różyczek brokuła
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 tartej mozarelli
  • 4 pieczarki

Do posmarowania ciasta

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
16 szt.

Wyposażenie

  • sznurek spożywczy

Instrukcja

Passata pomidorowa

  • Na patelni rozgrzać lekko oliwę z oliwek, dodać wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, podsmażyć.
  • Dodać passatę pomidorową i po łyżeczce suszonego oregano i bazylii. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Chwilkę podusić pod przykryciem, następnie odstawić z ognia.

Nadzienie warzywne

  • Warzywa umyć, pokroić razem z szynką a mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, wymieszać z tartą mozarellą.

Ciasto na pizzowe dynie

  • Mąkę przesiać do dużej miski.
  • Przygotować rozczyn: Drożdże pokruszyć do większej miski, dodać 120 ml ciepłej wody (może być prosto z kranu) i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie z przygotowanej mąki odebrać 2 łyżki dodać do rozczynu i wymieszać.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość 3 krotnie.
  • Do przesianej mąki dodać 1,5 łyżeczki soli, dokładnie wymieszać.
  • Następnie zrobić w mące zagłębienie, wlać rozczyn oraz stopniowo dodawać pozostałe 200 ml ciepłej wody, cały czas delikatnie zagarniając ciasto łyżką. Jak już ciasto się połączy, przełożyć na blat oprószony mąką. Ciasto ma być miękkie w dotyku. Dokładnie wyrabiać ręką ok. 15 minut lub hakiem w mikserze. Pamiętaj, aby nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki, wówczas stanie się twarde. Ciasto powinno być miękkie pod ręką.
  • Następnie przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć ścierką i pozostawić blisko źródła ciepła do wyrośnięcia na około 1h.
  • Ciasto pięknie wyrosło. Przełożyć je na blat oprószony mąką, chwilę powyrabiać, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Podzielić na około 16 części, może być mniej, jeśli wolisz większe dynie.
  • Pamiętaj, żeby zostawić kawałek ciasta na uformowanie ogonków.
  • Z każdego placka uformować kulę, następnie rozgnieść palcami formując placek. Wyłożyć na niego łyżkę passaty, rozsmarować (pozostawiając boki suche, tak, aby łatwiej się kleiły). Na wierzch ułożyć mieszankę warzyw i sera.
  • Ciasto złożyć "na pierożka" dokładnie sklejając boki
  • Następnie podwinąć rogi pod spód formując kulę. Palcami dokładnie posklejać łączenia.
  • Bułki wyłożyć łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Następnie sznurkiem zawiązać bułeczki w taki sposób, żeby powstały rowki jak w dyni. Przykleić małe ogonki. UWAGA! Sznurka nie można wiązać zbyt ciasno, ponieważ będzie go trudno ściągnąć po upieczeniu.
  • Żółtko roztrzepać z dwoma łyżkami mleka i dokładnie posmarować bułeczki.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Grzałka góra dół. Piec około 10- 12 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Na koniec ściagnąć sznurki.
    Pizzowe dynie
  • pizzowe dynie
5 from 2 votes

Notes

Pizzowe dynie to pyszna alternatywa dla pizzy. Dzieci je uwielbiają. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale od czasu do czasu warto.

Podsumowanie

Course: kolacja, Obiad, Przekąska
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz