
Łatwy przepis na pizzerki z serem. Ciasto jest miękkie i elastyczne, bardzo łatwo się wyrabia.
Składniki
Szybki sos pomidorowy
- 200 g dobrego koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 50 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Ciasto na pizzerki
- 25 g świeżych drożdży
- 160 ml ciepłej wody (nie może być gorąca a jedynie ciepła, nawet prosto z kranu).
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- tarty żółty ser lub mozarella do posypania
Instrukcja
Sos na pizzerki
- Koncentrat pomidorowy wyłożyć do miseczki dodać 50 ml wody, suszoną bazylię i oregano oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić.
Ciasto na pizzerki
- Mąkę przesiać do miski, odstawić.
- Przygotować drożdże: Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, odebrać 60 ml ciepłej wody dodać ją do drożdży, dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki - UWAGA - mąkę odbieramy z wcześniej przesianej, nie można dodawać dodatkowej mąki, bo ciasto będzie za twarde. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić blisko źródła ciepła na 20 minut.
- Drożdże pięknie nam wyrosły. Powinny 3 krotnie zwiększyć objętość. Jeśli Twoje z jakiś względów nie wyrosły, musisz przygotować je jeszcze raz.
- Do przesianej mąki dodać sól, dokładnie wymieszać. Zrobić zagłębienie i wlać rozczyn.
- Następnie wlewać powoli pozostałe 100 ml ciepłej wody zagarniając mąkę łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
- Tak przygotowane ciasto powyrabiać chwilkę ręką w misce. Następnie wyłożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać a następnie uformować kulkę.
- Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić blisko źródła ciepła na 60 minut.
- Ciasto pięknie nam wyrosło.
- Stolnicę oprószyć mąką, chwilkę zagnieść na niej ciasto, uformować kulkę i podzielić na 8 części.
- Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć dłonią i ułożyć po 4 szt. na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia.
- Każdą pizzerkę posmarować przygotowanym wcześniej sosem i posypać startym żółtym serem.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni (grzałka góra dół), piec 8 -10 minut.
Notes
Pyszne i łatwe w przygotowaniu pizzerki! Dzieci i dorośli je uwielbiają! Są idealne również na spotkanie ze znajomymi.
Komentarze