Pizzerki

Pizzerki

Łatwy przepis na pizzerki z serem. Ciasto jest miękkie i elastyczne, bardzo łatwo się wyrabia.

Składniki

Szybki sos pomidorowy

  • 200 g dobrego koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 50 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Ciasto na pizzerki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 160 ml ciepłej wody (nie może być gorąca a jedynie ciepła, nawet prosto z kranu).
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 250 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • tarty żółty ser lub mozarella do posypania
8 pizzerek

Instrukcja

Sos na pizzerki

  • Koncentrat pomidorowy wyłożyć do miseczki dodać 50 ml wody, suszoną bazylię i oregano oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić.

Ciasto na pizzerki

  • Mąkę przesiać do miski, odstawić.
  • Przygotować drożdże: Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, odebrać 60 ml ciepłej wody dodać ją do drożdży, dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki - UWAGA - mąkę odbieramy z wcześniej przesianej, nie można dodawać dodatkowej mąki, bo ciasto będzie za twarde. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić blisko źródła ciepła na 20 minut.
  • Drożdże pięknie nam wyrosły. Powinny 3 krotnie zwiększyć objętość. Jeśli Twoje z jakiś względów nie wyrosły, musisz przygotować je jeszcze raz.
    Rozczyn z drożdży
  • Do przesianej mąki dodać sól, dokładnie wymieszać. Zrobić zagłębienie i wlać rozczyn.
  • Następnie wlewać powoli pozostałe 100 ml ciepłej wody zagarniając mąkę łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
  • Tak przygotowane ciasto powyrabiać chwilkę ręką w misce. Następnie wyłożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać a następnie uformować kulkę.
  • Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić blisko źródła ciepła na 60 minut.
  • Ciasto pięknie nam wyrosło.
  • Stolnicę oprószyć mąką, chwilkę zagnieść na niej ciasto, uformować kulkę i podzielić na 8 części.
  • Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć dłonią i ułożyć po 4 szt. na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia.
  • Każdą pizzerkę posmarować przygotowanym wcześniej sosem i posypać startym żółtym serem.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni (grzałka góra dół), piec 8 -10 minut.
    Pizzerki
  • Pizzerki
5 from 3 votes

Notes

Pyszne i łatwe w przygotowaniu pizzerki! Dzieci i dorośli je uwielbiają! Są idealne również na spotkanie ze znajomymi.

Podsumowanie

Course: Danie główne, kolacja
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz