
Przepis na pyszną pizzę Margheritę. Tutaj króluje sos pomidorowy i mozarella. Ze wskazanej ilości ciasta możesz wykonać dwie okrągłe pizze o średnicy 29 cm każda. Możesz też zostawić połowę ciasta i wykonać pyszne chlebki pizzowe. Przepis na chlebki pizzowe znajdziesz również na mojej stronie. Poniżej pozostawiam link do przepisu.
Składniki
Passata pomidorowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Ciasto na pizzę
- 25 g świeżych drożdży
- 320 ml ciepłej wody (może być prosto z kranu)
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- tarta mozarella
Wyposażenie
- kamień do pizzy lub tortownica o średnicy 29 cm
Instrukcja
Passata pomidorowa
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano i bazylię. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać passatę pomidorową, dodać soli i pieprzu. Chwilę razem podsmażyć. Odstawić.
Ciasto na pizzę
- Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Przygotować rozczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru i 200 ml ciepłej wody (może być z kranu). Dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki mąki (odebrać z wcześniej przesianej). Dokładnie wymieszać rózgą aż składniki połączą się. Przykryć ściereczką i odstawić blisko źródła ciepła do wyrośnięcia.
- Rozczyn powinien zwiększyć objętość dwukrotnie.
- Do przesianej mąki wlać rozczyn i powoli wlewać pozostałe 120 ml ciepłej wody cały czas mieszając szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto powinno być miękkie.
- Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem ok. 10 minut. Nie dosypuj zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie stało się zbyt twarde. Ja wyrabiam ciasto mikserem.
- Następnie uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić blisko źródła ciepła na 1h.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać ręcznie.
- Następnie uformować kulę, przekroić na pół. Kamień na pizzę lub okrągłą blaszkę posmarować oliwą z oliwek wyłożyć pierwszą kulę ciasta na środek. Rozciągać lekko palcami po całej powierzchni blaszki. Na końcu pozostawić mały wałeczek.
- Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego i posypać lekko mozarellą. Pozostały ser dodaję 4-5 minut przed końcem pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni góra - dół. Piec około 10 - 12 minut. Około 4 minuty przed końcem pieczenia wysunąć pizzę i dodać więcej sera.
- Powtórzyć z drugą połówką ciasta. Możesz również przygotować chlebki pizzowe, są pyszne i bardzo aromatyczne. Tutaj znajdziesz link do mojego ulubionego przepisu na chlebki pizzowe.
Notes
Mój ulubiony przepis na pizzę Margheritę. Ciasto zawsze się udaje. Trzeba jedynie pilnować proporcji. Ciasto powinno być miękkie pod ręką.
Komentarze