Pizza Margherita

Pizza Margherita

Przepis na pyszną pizzę Margheritę. Tutaj króluje sos pomidorowy i mozarella. Ze wskazanej ilości ciasta możesz wykonać dwie okrągłe pizze o średnicy 29 cm każda. Możesz też zostawić połowę ciasta i wykonać pyszne chlebki pizzowe. Przepis na chlebki pizzowe znajdziesz również na mojej stronie. Poniżej pozostawiam link do przepisu.

Składniki

Passata pomidorowa

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Ciasto na pizzę

  • 50 g świeżych drożdży
  • 320 ml ciepłej wody (może być prosto z kranu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • tarta mozarella
2 pizze 29 cm

Wyposażenie

  • kamień do pizzy lub tortownica o średnicy 29 cm

Instrukcja

Passata pomidorowa

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano i bazylię. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać passatę pomidorową, dodać soli i pieprzu. Chwilę razem podsmażyć. Odstawić.

Ciasto na pizzę

  • Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Przygotować rozczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru i 200 ml ciepłej wody (może być z kranu). Dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki mąki (odebrać z wcześniej przesianej). Dokładnie wymieszać rózgą aż składniki połączą się. Przykryć ściereczką i odstawić blisko źródła ciepła do wyrośnięcia.
  • Rozczyn powinien zwiększyć objętość dwukrotnie.
  • Do przesianej mąki wlać rozczyn i powoli wlewać pozostałe 120 ml ciepłej wody cały czas mieszając szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto powinno być miękkie.
  • Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem ok. 10 minut. Nie dosypuj zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie stało się zbyt twarde. Ja wyrabiam ciasto mikserem.
  • Następnie uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić blisko źródła ciepła na 1h.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać ręcznie.
  • Następnie uformować kulę, przekroić na pół. Kamień na pizzę lub okrągłą blaszkę posmarować oliwą z oliwek wyłożyć pierwszą kulę ciasta na środek. Rozciągać lekko palcami po całej powierzchni blaszki. Na końcu pozostawić mały wałeczek.
  • Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego i posypać lekko mozarellą. Pozostały ser dodaję 4-5 minut przed końcem pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni góra - dół. Piec około 10 - 12 minut. Około 4 minuty przed końcem pieczenia wysunąć pizzę i dodać więcej sera.
    Pizza Margherita
  • Powtórzyć z drugą połówką ciasta. Możesz również przygotować chlebki pizzowe, są pyszne i bardzo aromatyczne. Tutaj znajdziesz link do mojego ulubionego przepisu na chlebki pizzowe.
    Pizza Margherita
5 from 4 votes

Notes

Mój ulubiony przepis na pizzę Margheritę. Ciasto zawsze się udaje. Trzeba jedynie pilnować proporcji. Ciasto powinno być miękkie pod ręką.

Podsumowanie

Course: Danie główne, kolacja, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz