Pierś z kurczaka w papilotach
Szybki obiad - piersi z kurczaka w papilotach z pieczonymi ziemniakami i mizerią.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 30 ml oleju roślinnego
- 4-5 małych ziemniaczków
- Pietruszka lub szczypiorek
- składniki na mizerię: 1 długi ogórek, śmietana, szczypiorek, sól.
Wyposażenie
- 3 arkusze papieru do pieczenia
- Blacha z wyposażenia piekarnika
Instrukcja
- Arkusze zgniatamy na bokach i zawijamy boki tworząc łódkę.
- Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki smażymy ok. 10 minut tylko na złoty kolor. Następnie odsączamy z nadmiaru oleju, przekładamy do pierwszej łódki, doprawiamy solą i pieprzem.
- Do półmiska wlewamy 30 ml oleju roślinnego, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki suszonego czosnku i 1 łyżeczkę suszonych pomidorów, całość dokładnie mieszamy.
- Piersi z kurczaka płuczemy nacinamy, nacieramy zalewą z oleju i przypraw, doprawiamy solą i pieprzem. W zagłębienia wciskamy plastry czerwonej cebuli. Przekładamy do papilotek i pieczemy wraz z ziemniakami w 180 stopniach (termo obieg) przez 25 minut, następnie posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) można wydłużyć czas pieczenia.
- Całość posypujemy posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Uwagi
Szybkie dania, które cieszą smakiem, zawierają dużo białka i sycą na długo należą do moich ulubionych. Do tego wystarczy mizeria, szczypiorek i szybki obiad gotowy.
Komentarze