Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawakami

Pierogi z truskawkami na delikatnym cieście bez jajek. Idealnie smakują z cukrem i śmietaną:) Gdy tyko zaczyna się sezon na truskawki u mnie pojawiają się pierogi z truskawkami - uwielbiamy je!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wrzącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 600 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 osób

Instrukcja

  • Wodę zagotować. Odstawić na 2 minuty.
  • Mąkę przesypać do misy miksera. Dodać sól i roztopione masło, wymieszać hakiem (z wyposażenia miksera) do wyrabiania chleba.
  • Dodać gorącą wodę, ponownie wyrobić hakiem.
  • Wyrobione ciasto będzie miękkie i sprężyste. Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • W tym czasie przygotować truskawki. Umyć i pokroić na drobne kawałki. Zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki i pokroić na 3 części. Rozgnieść palcami obsypać z obu stron mąką i rozwałkować, aż będzie cienkie. Następnie szklanką lub wykrawarką wycinamy kręgi.
  • Ciasto jest elastyczne, więc można ułożyć na nim sporo farszu. Truskawki ułożyć łyżeczką na środku i skleić boczki.
  • Gotowe pierogi ułożyć na blacie lub desce lekko posypanej mąką i przykryć ściereczką
  • W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić pierogi, gotować na mniejszym ogniu jeszcze chwilkę po wypłynięciu.
    Pierogi z truskawkami
  • Pierogi z truskawkami
40 mins
5 from 2 votes

Notes

Pierogi z truskawkami bez dodatku jajek. Jajka sprawiają, że nasze pierogi będą bardziej twarde a ja lubię, jak są delikatne i rozpływają się w ustach.

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 40 mins
Czas gotowania: 4 mins
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz