pierogi z truskawkami i śmietaną

Pierogi z truskawakami

Pierogi z truskawkami na delikatnym cieście. Idealnie smakują z cukrem i śmietaną:)

Składniki

  • 500 gram mąki pszennej
  • 300 ml wrzącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • 600 gram truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 osoby

Instrukcja

  • Wodę doprowadzić do zagotowania. Odstawiamy na 2 minuty.
  • Mąkę wrzucić do misy miksera. Dodać sól i roztopione masło, zmiksować.
  • Dodać gorącej wody, zmiksować. Najlepiej jest wyrabiać ciasto mikserem, w przeciwnym razie mogą powstać bomble:(
  • Wyrobione ciasto będzie miękkie i sprężyste. Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • W tym czasie przygotować truskawki. Umyć i pokroić na drobne kawałki. Zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki i pokroić na 3 części. Rozgnieść palcami obsypać z obu stron mąką i rozwałkować, aż będzie cienkie. Następnie szklanką lub wykrawarką wycinamy kręgi.
  • Ciasto jest elastyczne, więc można ułożyć na nim sporo farszu. Truskawki układamy łyżeczką na środku kręgu i zagniatamy boczki.
  • Gotowe pierogi układamy na blacie lekko posypanym mąką.
  • W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić pierogi, gotować aż do wypłynięcia, wówczas są gotowe.
    pierogi z truskawkami i śmietaną
40 mins
5 from 2 votes

Notes

Pierogi z truskawkami bez dodatku jajek. Jajka sprawiają, że nasze pierogi będą bardziej twarde a ja lubię, jak są delikatne i rozpływają się w ustach.

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 40 mins
Czas gotowania: 4 mins
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz