
Pierogi z truskawkami na delikatnym cieście bez jajek. Idealnie smakują z cukrem i śmietaną:) Gdy tyko zaczyna się sezon na truskawki u mnie pojawiają się pierogi z truskawkami - uwielbiamy je!
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml wrzącej wody
- pół łyżeczki soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- 600 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Instrukcja
- Wodę zagotować. Odstawić na 2 minuty.
- Mąkę przesypać do misy miksera. Dodać sól i roztopione masło, wymieszać hakiem (z wyposażenia miksera) do wyrabiania chleba.
- Dodać gorącą wodę, ponownie wyrobić hakiem.
- Wyrobione ciasto będzie miękkie i sprężyste. Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i odstawić na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotować truskawki. Umyć i pokroić na drobne kawałki. Zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki i pokroić na 3 części. Rozgnieść palcami obsypać z obu stron mąką i rozwałkować, aż będzie cienkie. Następnie szklanką lub wykrawarką wycinamy kręgi.
- Ciasto jest elastyczne, więc można ułożyć na nim sporo farszu. Truskawki ułożyć łyżeczką na środku i skleić boczki.
- Gotowe pierogi ułożyć na blacie lub desce lekko posypanej mąką i przykryć ściereczką
- W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić pierogi, gotować na mniejszym ogniu jeszcze chwilkę po wypłynięciu.
Notes
Pierogi z truskawkami bez dodatku jajek. Jajka sprawiają, że nasze pierogi będą bardziej twarde a ja lubię, jak są delikatne i rozpływają się w ustach.
Komentarze