Piernik z czekoladą i gruszką

Piernik z czekoladą i gruszką

Pyszny i aromatyczny piernik z kawałkami czekolady i gruszką. Szybki i prosty przepis! Poniżej zamieściłam również filmik z przygotowania - po więcej pysznych przepisów subskrybuj kanał esencjakulinarna na Youtube:)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 op. przyprawy do piernika (40g)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g czekolady (u mnie krople czekoladowe)
  • 2 małe gruszki
1 blaszka 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm

Instrukcja

  • 120g masła rozpuścić w mikrofali lub rondelku, pozostawić do ostudzenia.
  • Do misy miksera wbić 2 całe jajka, dodać 200g cukru, dokładnie zmiksować na puszystą gładką masę.
  • Do osobnej miski przesiać 400g mąki pszennej, dodać 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki kakao, 1 op. (40g) przyprawy do piernika, dokładnie wymieszać.
  • Tak przygotowane sypkie składniki przesypać delikatnie do jajek, dodać lekko przestudzone masło, 250 ml mleka oraz 4 łyżki powideł, dokładnie zmiksować na niskich obrotach miksera aż do połączenia składników.
  • Na koniec dodać 50g kropli czekoladowych, wymieszać szpatułką.
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzałka góra- dół).
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, obciąć wystający papier.
  • Masę ciasta przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię - masa będzie dość gęsta.
  • Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd, pokroić w cienkie paski, ułożyć na cieście, posypać pozostałymi 50g kroplami czekolady.
  • Piec w 170 stopniach (grzałka góra - dół) przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
    Piernik z czekoladą i gruszką
  • Piernik z czekoladą i gruszką
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszny i aromatyczny piernik z dodatkiem czekolady i gruszek. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i pachnie nim cały dom:)

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz