
Pyszny i aromatyczny piernik z kawałkami czekolady i gruszką. Szybki i prosty przepis! Poniżej zamieściłam również filmik z przygotowania - po więcej pysznych przepisów subskrybuj kanał esencjakulinarna na Youtube:)
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 1 op. przyprawy do piernika (40g)
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka sody
- 100 g czekolady (u mnie krople czekoladowe)
- 2 małe gruszki
Wyposażenie
- Tortownica 24cm
Instrukcja
- 120g masła rozpuścić w mikrofali lub rondelku, pozostawić do ostudzenia.
- Do misy miksera wbić 2 całe jajka, dodać 200g cukru, dokładnie zmiksować na puszystą gładką masę.
- Do osobnej miski przesiać 400g mąki pszennej, dodać 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki kakao, 1 op. (40g) przyprawy do piernika, dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowane sypkie składniki przesypać delikatnie do jajek, dodać lekko przestudzone masło, 250 ml mleka oraz 4 łyżki powideł, dokładnie zmiksować na niskich obrotach miksera aż do połączenia składników.
- Na koniec dodać 50g kropli czekoladowych, wymieszać szpatułką.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzałka góra- dół).
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, obciąć wystający papier.
- Masę ciasta przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię - masa będzie dość gęsta.
- Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd, pokroić w cienkie paski, ułożyć na cieście, posypać pozostałymi 50g kroplami czekolady.
- Piec w 170 stopniach (grzałka góra - dół) przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
Video
Notes
Pyszny i aromatyczny piernik z dodatkiem czekolady i gruszek. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i pachnie nim cały dom:)
Komentarze