Piernik staropolski

Piernik staropolski

Pyszny piernik staropolski przekładany powidłami. Ciasto do jego wykonania należy wykonać 3-4 tygodnie wcześniej. Poniżej dowiesz się jak upiec i przełożyć piernik, natomiast przygotowanie ciasta na piernik znajdziesz pod tym linkiem przepis na piernik długo dojrzewający Z ciasta na piernik długo dojrzewający wykonasz zarówno pyszne pierniczki jak i piernik staropolski. Poniżej również filmik z moich przygotowań.

Składniki

Przełożenie

  • ok. 400 g powideł śliwkowych
  • likier amaretto lub rum (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady (u mnie tym razem mleczna)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ulubione orzechy do dekoracji ( u mnie tym razem pekan)
15 porcji

Instrukcja

Ciasto na piernik długo dojrzewający

  • Pod tym linkiem znajdziesz ciasto na piernik długo dojrzewający Ciasto przygotuj na 3-4 tygodnie przed pieczeniem piernika. Gotowe ciasto trzymamy przykryte folią spożywczą w lodówce.
    Ciasto na piernik długo dojrzewający

Pieczenie piernika

  • Ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde, dlatego należy je ogrzać 2 h w temperaturze pokojowej. Wówczas będzie miękkie i plastyczne.
  • Blat posypujemy mąką i chwilę wyrabiamy ciasto.
  • Do piernika używam ⅔ ciasta, pozostałą część pozostawiam na pierniczki.
  • Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy lekko mąką. Przekładamy ciasto i wałkujemy na prostokąt o grubości nie mniej niż 5mm - 6mm. Pamiętaj, że powierzchnia musi być równa, jeśli boki są za cienkie dołóż ciasta i rozwałkuj. Nożem odcinamy wystające kawałki, tak aby uzyskać prostokąt.
  • Blat pieczemy w 180 stopniach grzałka góra - dół przez 15- 18 minut na złoty kolor. Pieczenia należy pilnować. Jeśli Twój piekarnik za bardzo przypieka, trzeba pilnować ciasta, nie może być przesuszone.
  • Ostudzone blaty kroimy na 3 równe części smarujemy amaretto lub rumem i czekamy aż powierzchnia blatów wyschnie z płynu. następnie smarujemy powidłami, układamy jeden na drugim, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 24h.
  • Następnego dnia szykujemy polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa

  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i śmietankę, polewamy piernik, posypujemy posiekanymi orzechami i pozostawiamy do stężenia.
  • Następnie przykrywamy folią aluminiową i odkładamy w chłodne miejsce.
  • Piernik przed podaniem należy ogrzać 2 h w temperaturze pokojowej wówczas będzie miękki.
    Piernik staropolski
  • Piernik staropolski
5 from 4 votes

Video

Notes

Pyszny piernik długo dojrzewający - piernik staropolski. Można go przetrzymywać w chłodnym miejscu przez dłuższy czas. Jest więc idealny na Święta jak i okres po Świętach..

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz