
Przepis na piernik do wykonania na szybko. Jest wyśmienity - pachnie nim cały dom.
Składniki
Piernik
- 130 g masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 5 łyżeczek przyprawy piernikowej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 250 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
Przełożenie
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
Polewa
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 garść płatków migdałów do posypania
Wyposażenie
- forma keksowa 26 x 15 cm
Instrukcja
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni (góra i dół). Formę posmarować masłem i posypać lekko bułką tartą.
- W szerokim garnku roztopić masło (na małym ogniu), dodać cukier, dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać powidła śliwkowe, miód, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Dokładnie wymieszać ciągle podgrzewając na małym ogniu.
- Zdjąć garnek z ognia dodać w kolejności sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa będzie pęcznieć od sody.
- Dodawać mąkę, ale stopniowo przesiewając przez sitko. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki.
- Masę wylać do formy. Piec 50 - 55 minut do suchego patyczka. Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
- Całkowicie ostudzony piernik przekroić w pół, przełożyć powidłami śliwkowymi.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę roztopić w kąpieli parowej, tzn. w rondelku zagotować wodę, wyłączyć. Na rondelek położyć metalową lub szklaną miseczkę i roztopić w niej nad parą połamaną czekoladę. Piernik posmarować czekoladą, posypać z góry płatkami migdałowymi. Jeśli chcemy, aby był kilka dni świeży, trzymać go w pojemniku na ciasto z pokrywą.
- Ja lubię piernik nie tylko na święta, więc po stężeniu czekolady zawijam go w folię aluminiową i mrożę w całości. Kiedy tylko mam ochotę odkrawam ostrym nożem kawałek i rozmrażam go w mikrofali (funkcja odmrażanie). Jest świeży i pachnący jak po upieczeniu. Idealny na niespodziewanych gości.
Notes
Piernik - tak bardzo uwielbiany na Święta. Ja uwielbiam go przez cały rok. Ta wersja świetnie nadaje się do mrożenia. Potem wystarczy odkroić plasterek i hyc do mikrofalii - funkcja odmrażanie - i jest świeżutki jak po upieczeniu a reszta czeka w zamrażarce na następną ochotę:)
Komentarze