Piernik

Piernik najlepszy

Przepis na piernik do wykonania na szybko. Jest wyśmienity - pachnie nim cały dom.

Składniki

Piernik

  • 130 gram masła
  • 250 gram cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 łyżeczek przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 250 ml mleka
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 jajka

Przełożenie

  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych

Polewa

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 garść płatków migdałów do posypania
10 porcji

Wyposażenie

  • forma keksowa 26 x 15 cm

Instrukcja

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni (góra i dół). Formę posmarować masłem i posypać lekko bułką tartą.
  • W szerokim garnku roztopić masło (na małym ogniu), dodać cukier, dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać powidła śliwkowe, miód, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Dokładnie wymieszać ciągle podgrzewając na małym ogniu.
  • Zdjąć garnek z ognia dodać w kolejności sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa będzie pęcznieć od sody.
  • Dodawać mąkę, ale stopniowo przesiewając przez sitko. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki.
  • Masę wylać do formy. Piec 50 - 55 minut do suchego patyczka. Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Całkowicie ostudzony piernik przekroić w pół, przełożyć powidłami śliwkowymi.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę roztopić w kąpieli parowej, tzn. w rondelku zagotować wodę, wyłączyć. Na rondelek położyć metalową lub szklaną miseczkę i roztopić w niej nad parą połamaną czekoladę. Piernik posmarować czekoladą, posypać z góry płatkami migdałowymi. Jeśli chcemy, aby był kilka dni świeży, trzymać go w pojemniku na ciasto z pokrywą.
    najlepszy piernik
  • Ja lubię piernik nie tylko na święta, więc po stężeniu czekolady zawijam go w folię aluminiową i mrożę w całości. Kiedy tylko mam ochotę odkrawam ostrym nożem kawałek i rozmrażam go w mikrofali (funkcja odmrażanie). Jest świeży i pachnący jak po upieczeniu. Idealny na niespodziewanych gości.
    Piernik
5 from 2 votes

Notes

Piernik - tak bardzo uwielbiany na Święta. Ja uwielbiam go przez cały rok. Ta wersja świetnie nadaje się do mrożenia. Potem wystarczy odkroić plasterek i hyc do mikrofalii - funkcja odmrażanie - i jest świeżutki jak po upieczeniu a reszta czeka w zamrażarce na następną ochotę:)

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz