
Przepis na pyszne pierniczki. Ciasto na te pierniczki musi dojrzewać ok. 2 tygodnie.
Składniki
- 250 g miodu naturalnego
- 100 g cukru
- 130 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 ml mleka
- 40 g przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wyposażenie
- blacha
Instrukcja
- Do rondelka wlać miód, dodać masło i cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Ściągnąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.
- Do wystudzonej masy dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika i cynamon. Sodę rozpuścić w mleku również dodać do masy. Ciasto dokładnie wyrobić - ja mieszałam szpatułką. Ciasto będzie dość kleiste, dlatego szpatułka dobrze się sprawdza. Ciasto ma być dość luźne - stężeje w lodówce.
- Następnie przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce 2 tygodnie.
- Po 2 tygodniach wyciągnąć ciasto z lodówki, pozostawić na 30 minut w temp. pokojowej, wówczas nie będzie takie twarde i będzie łatwo je wyrabiać.
- Blat oprószyć mąką wyłożyć ciasto, chwilkę powyrabiać aż ciasto zmięknie i uformować kulę.
- Ciasto rozwałkować na ok. 8 mm. Powycinać świąteczne kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm. Pierniczki urosną, ważne, żeby się nie połączyły.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra - dół. Piec 8-10 minut, w zależności od piekarnika. Warto zaglądać od czasu do czasu, żeby się nie przypiekły.
- Pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia, potem ozdobić i zamknąć w pojemniku plastikowym lub w puszce na pierniki.
Notes
Pyszne i miękkie zaraz po upieczeniu. Mój ulubiony przepis na pierniczki - niestety należy się uzbroić w cierpliwość, ponieważ ciasto powinno dojrzewać 2 tygodnie..
Komentarze