Pierniczki najlepsze

Pierniczki najlepsze

Przepis na pyszne pierniczki. Ciasto na te pierniczki musi dojrzewać ok. 2 tygodnie.

Składniki

  • 250 g miodu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 130 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml mleka
  • 40 g przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
500 g

Wyposażenie

  • blacha

Instrukcja

  • Do rondelka wlać miód, dodać masło i cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Ściągnąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.
  • Do wystudzonej masy dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika i cynamon. Sodę rozpuścić w mleku również dodać do masy. Ciasto dokładnie wyrobić - ja mieszałam szpatułką. Ciasto będzie dość kleiste, dlatego szpatułka dobrze się sprawdza. Ciasto ma być dość luźne - stężeje w lodówce.
  • Następnie przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce 2 tygodnie.
    Ciasto na piernik długo dojrzewający
  • Po 2 tygodniach wyciągnąć ciasto z lodówki, pozostawić na 30 minut w temp. pokojowej, wówczas nie będzie takie twarde i będzie łatwo je wyrabiać.
  • Blat oprószyć mąką wyłożyć ciasto, chwilkę powyrabiać aż ciasto zmięknie i uformować kulę.
  • Ciasto rozwałkować na ok. 8 mm. Powycinać świąteczne kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm. Pierniczki urosną, ważne, żeby się nie połączyły.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra - dół. Piec 8-10 minut, w zależności od piekarnika. Warto zaglądać od czasu do czasu, żeby się nie przypiekły.
    Pierniczki najlepsze
  • Pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia, potem ozdobić i zamknąć w pojemniku plastikowym lub w puszce na pierniki.
    Pierniczki najlepsze
5 from 2 votes

Notes

Pyszne i miękkie zaraz po upieczeniu. Mój ulubiony przepis na pierniczki - niestety należy się uzbroić w cierpliwość, ponieważ ciasto powinno dojrzewać 2 tygodnie..

Podsumowanie

Course: Wypieki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz