Pieczony łosoś ze szpinakiem i mozarellą

Pieczony łosoś ze szpinakiem i mozarellą

Łosoś pieczony w kremowym sosie ze szpinakiem, czosnkiem i mozarellą.

Składniki

  • 200 g świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • 150 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz, oregano
  • 300 g fileta z łososia
  • 1 garść tartej mozarelli
2 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Na niewielkiej ilości oliwy smażymy posiekaną drobno cebulę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę dusimy aż cebula zmięknie, dodajemy świeży szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem dusimy aż szpinak zmniejszy objętość.
  • Następnie dodajemy 150g śmietanki 30%, 2 czubate łyżki parmezanu i dusimy aż sos się zredukuje. W razie potrzeby doprawiamy.
  • Gotowy szpinak przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Łososia płuczemy, pozbawiamy skóry, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, układamy na szpinaku.
  • Pieczemy w 180℃ termo obieg przez 10 minut, następnie posypujemy mozarellą i pieczemy kolejne 10 minut.
    Pieczony łosoś ze szpinakiem i mozarellą
5 from 1 vote

Notes

Pyszny łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i mazarellą to szybki i bardzo sycące danie, które wykonasz w 50 minut.

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 50 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz