
Delikatny łosoś z kurkami to idealne danie na lato. Lekkie i zdrowe.
Składniki
- 300 g świeżego łososia
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 250 g greckiego jogurtu preferuję jogurt od śmietany, sos jest wówczas lżejszy i ma lekko kwaskowy smak.
- oliwa, majeranek, sól, pieprz
- 1 pęczek świeżego koperku
Instrukcja
Łosoś
- Łososia umyć i przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół. Przyprawić majerankiem, dodać sól i pieprz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Kurki
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy, dodać cebulę, lekko blanszować. Pokroić koperek i odstawić.
- Dodać kurki i koper. Większe grzyby można rozdrobnić na patelni drewnianą łyżką, smażyć 15 minut, odstawić aż lekko ostygnie. Dodać soli i pieprzu.
- Do ostudzonych kurek dodawać stopniowo jogurt grecki, ciągle mieszając. W razie potrzeby lekko podgrzać. Smażyć na małym ogniu, żeby nie zważyć jogurtu. Doprawić do smaku.
- Rybę podawać na sosie. Idealnie wpasuje się tu również ugotowana ciecierzyca.
Notes
Łosoś pasuje do wielu wymyślnych potraw, ale i prostych dań. Pasuje do sosów słodkich jak i na słono. Otwiera wiele możliwości kulinarnych również w mojej kuchni, które chętnie Wam prezentuję. Łosoś z kurkami w sosie jogurtowym to bardzo lekkie danie, które idealnie wpasuje się w gorące, letnie dni.
Komentarze