Łosoś z sosem kurkowym

Pieczony łosoś z kurkami w sosie jogurtowym

Delikatny łosoś z kurkami to idealne danie na lato. Lekkie i zdrowe.

Składniki

  • 300 gram świeżego łososia
  • 200 gram kurek
  • 1 cebula
  • 250 gram greckiego jogurtu preferuję jogurt od śmietany, sos jest wówczas lżejszy i ma lekko kwaskowy smak.
  • oliwa, majeranek, sól, pieprz
  • 1 pęczek świeżego koperku
2 porcje

Instrukcja

Łosoś

  • Łososia umyć i przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół. Przyprawić majerankiem, dodać sól i pieprz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Kurki

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy, dodać cebulę, lekko blanszować. Pokroić koperek i odstawić.
  • Dodać kurki i koper. Większe grzyby można rozdrobnić na patelni drewnianą łyżką, smażyć 15 minut, odstawić aż lekko ostygnie. Dodać soli i pieprzu.
  • Do ostudzonych kurek dodawać stopniowo jogurt grecki, ciągle mieszając. W razie potrzeby lekko podgrzać. Smażyć na małym ogniu, żeby nie zważyć jogurtu. Doprawić do smaku.
  • Rybę podawać na sosie. Idealnie wpasuje się tu również ugotowana ciecierzyca.
    łosoś z kurkami w sosie jogurtowym
5 from 3 votes

Notes

Łosoś pasuje do wielu wymyślnych potraw, ale i prostych dań. Pasuje do sosów słodkich jak i na słono. Otwiera wiele możliwości kulinarnych również w mojej kuchni, które chętnie Wam prezentuję. Łosoś z kurkami w sosie jogurtowym to bardzo lekkie danie, które idealnie wpasuje się w gorące, letnie dni.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz