Pieczony camembert z roladkami z ciasta francuskiego i suszonych pomidorów

Pieczony camembert z roladkami z ciasta francuskiego

Szybkie danie na kolację lub spotkanie. Kwaskowość pomidorów suszonych, chrupiące ciasto francuskie i pyszny ciągnący camembert, w którym zatapiasz roladki.. smakuje obłędnie..

Składniki

  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 140 gram
  • 0,5 słoiczka czarnych oliwek (ok. 100 gram)
  • świeża pietruszka lub szczypiorek do przyozdobienia
  • 1 jajko
  • Pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Suszone pomidory odsączyć z zalewy. Przełożyć do garnka, dodać czarne oliwki. Dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodać pieprzu do smaku, pomidory są już słone.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, rozsmarować na nim pastę pomidorową i zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na ok. 2 cm plastry i ułożyć na blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Obok ułożyć camembert (w całości).
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  • Camembert ułożyć na środku talerza, ściąć szczyt (górną warstwę). Dookoła poukładać roladki z ciasta francuskiego. Całość przyozdobić posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
    Pieczony camembert z roladkami z ciasta francuskiego i suszonych pomidorów
5 from 2 votes

Notes

Pieczony camembert z roladkami z ciasta francuskiego idealnie nadają się na każdą imprezę. To pyszna przekąska, która zachwyca wszystkich.

Podsumowanie

Course: Danei główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz