
Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Zielone szparagi pieczone (grill lub piekarnik) z przyprawami w sosie pomarańczowym z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca.
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. 2 średnie pomarańcze)
- 200 g dżemu pomarańczowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 garści orzechów nerkowca
- czosnek granulowany, sól, pieprz
Instrukcja
- Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 - 20 minut w zależności od grubości.
- W międzyczasie przygotować sos pomarańczowy. Do rondelka przełożyć 200g dżemu pomarańczowego, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (250ml), gotować na średnim ogniu ciągle mieszając do połączenia składników. Następnie przesypać do szklanki 1 łyżkę mąki, rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dokładnie mieszając aby nie było grudek. Rozpuszczoną mąkę wlewać powoli do sosu, ciągle mieszając.
- Na suchej patelni podprażyć orzechy nerkowca.
- Upieczone szparagi polać sosem i posypać orzechami. Szparagi w tej formie idealnie komponują się z pieczonym łososiem lub piersią z kurczaka/ indyka.
Notes
Pieczone zielone szparagi w sosie z pomarańczowym z dodatkiem orzechów nerkowca to pyszny dodatek do ryb czy innych dań z grilla. Pyszne i odświeżające.
Komentarze