Pieczone szparagi z sosem pomarańczowym

Pieczone szparagi w sosie pomarańczowym

Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Zielone szparagi pieczone (grill lub piekarnik) z przyprawami w sosie pomarańczowym z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. 2 średnie pomarańcze)
  • 200 g dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • czosnek granulowany, sól, pieprz
2 porcje

Instrukcja

  • Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 - 20 minut w zależności od grubości.
  • W międzyczasie przygotować sos pomarańczowy. Do rondelka przełożyć 200g dżemu pomarańczowego, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (250ml), gotować na średnim ogniu ciągle mieszając do połączenia składników. Następnie przesypać do szklanki 1 łyżkę mąki, rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dokładnie mieszając aby nie było grudek. Rozpuszczoną mąkę wlewać powoli do sosu, ciągle mieszając.
  • Na suchej patelni podprażyć orzechy nerkowca.
  • Upieczone szparagi polać sosem i posypać orzechami. Szparagi w tej formie idealnie komponują się z pieczonym łososiem lub piersią z kurczaka/ indyka.
    Pieczone szparagi z sosem pomarańczowym
5 from 1 vote

Notes

Pieczone zielone szparagi w sosie z pomarańczowym z dodatkiem orzechów nerkowca to pyszny dodatek do ryb czy innych dań z grilla. Pyszne i odświeżające.

Podsumowanie

Course: Appetizer
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz