Pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską
Nie masz pomysłu na śniadanie? A próbowałaś/ łeś już pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską? Zaskocz domowników niestandardowym śniadaniem:)
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 małe jajka
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- szczypta soku z cytryny
- szalotka
- 1 garść tartej mozarelli
- sól, pieprz
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Awokado przekroić wzdłuż dłuższego boku, wyciągnąć pestkę. Środek awokado skropić lekko sokiem z cytryny.
- Do każdej połówki awokado dodać białko, żółtka odłożyć. Lekko osolić, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni.
- W między czasie pokroić drobno szynkę parmeńską. Jak białko będzie już ścięte dodać na górę żółtko, posypać szynką parmeńską i mozarellą, zapiekać kolejne 5 minut.
- Upieczone awokado posypać pokrojoną szalotką, dodać soli i pieprzu do smaku.
Uwagi
Pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską to pyszne i sycące śniadanie. Polecam zwolennikom jajek.
Komentarze