Pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską

Pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską

Nie masz pomysłu na śniadanie? A próbowałaś/ łeś już pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską? Zaskocz domowników niestandardowym śniadaniem:)

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • szczypta soku z cytryny
  • szalotka
  • 1 garść tartej mozarelli
  • sól, pieprz
2 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Awokado przekroić wzdłuż dłuższego boku, wyciągnąć pestkę. Środek awokado skropić lekko sokiem z cytryny.
  • Do każdej połówki awokado dodać białko, żółtka odłożyć. Lekko osolić, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  • W między czasie pokroić drobno szynkę parmeńską. Jak białko będzie już ścięte dodać na górę żółtko, posypać szynką parmeńską i mozarellą, zapiekać kolejne 5 minut.
  • Upieczone awokado posypać pokrojoną szalotką, dodać soli i pieprzu do smaku.
    Pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską
5 from 2 votes

Notes

Pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską to pyszne i sycące śniadanie. Polecam zwolennikom jajek.

Podsumowanie

Course: Śniadanie
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz