Pieczona wołowina

Pieczona wołowina

Pieczona wołowina poleca się na obiad wraz z kluskami śląskimi i surówką z kapusty.

Składniki

  • 400 gram wołowiny
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 biała cebula
  • olej rzepakowy
  • papryka czerwona (w proszku)
  • szalotka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki mąki
4 osoby

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne
  • patelnia

Instrukcja

  • Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • Wołowinę umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulką około 5 minut. Posypać słodką papryką w proszku, lekko osolić.
  • Wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego, w razie potrzeby posypać jeszcze słodką papryką w proszku. Podlać lekko bulionem. Piec pod przykryciem około 1,5h aż wołowina zmięknie co jakiś czas lekko podlewając bulionem.
  • Gdy wołowina będzie już miękka zagęścić sos. W tym celu do kubka wsypać mąkę dodać małą ilość zimnej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać śmietanę a następnie zahartować dodając kilka łyżek sosu z wołowiny do kubka. Dokładnie wymieszać. Zawartość kubka przelać delikatnie do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Piec jeszcze około 5 minut.
  • Podawać z kluskami śląskimi i surówką z kapusty lub innymi dodatkami. Przyozdobić posiekaną szalotką.

Kluski śląskie

5 from 1 vote

Notes

Pieczona wołowina nadaje się zarówno na większe spotkania rodzinne, ale także niedzielny obiad. Jest sycąca i z pewnością polubi ją każdy fun mięsa.

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz