
Pieczona wołowina poleca się na obiad wraz z kluskami śląskimi i surówką z kapusty.
Składniki
- 400 gram wołowiny
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 biała cebula
- olej rzepakowy
- papryka czerwona (w proszku)
- szalotka
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki mąki
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
- patelnia
Instrukcja
- Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.
- Wołowinę umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulką około 5 minut. Posypać słodką papryką w proszku, lekko osolić.
- Wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego, w razie potrzeby posypać jeszcze słodką papryką w proszku. Podlać lekko bulionem. Piec pod przykryciem około 1,5h aż wołowina zmięknie co jakiś czas lekko podlewając bulionem.
- Gdy wołowina będzie już miękka zagęścić sos. W tym celu do kubka wsypać mąkę dodać małą ilość zimnej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać śmietanę a następnie zahartować dodając kilka łyżek sosu z wołowiny do kubka. Dokładnie wymieszać. Zawartość kubka przelać delikatnie do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Piec jeszcze około 5 minut.
- Podawać z kluskami śląskimi i surówką z kapusty lub innymi dodatkami. Przyozdobić posiekaną szalotką.
Kluski śląskie
- Tutaj znajdziesz przepis na pyszne kluski śląskie
Notes
Pieczona wołowina nadaje się zarówno na większe spotkania rodzinne, ale także niedzielny obiad. Jest sycąca i z pewnością polubi ją każdy fun mięsa.
Komentarze