
Karkówka pieczona w ziołach. Aromatyczna i pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki
- 2 kg karkówki
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 4-5 łyżek oleju
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
Wyposażenie
- Naczynie żaroodporne lub brytfanna
Instrukcja
- Karkówkę umyć, przełożyć do miski, natrzeć z każdej strony solą i pieprzem. Nie przesadzaj z ilością soli - karkówka nie będzie płukana na następny dzień. Zostanie upieczona w marynacie, w której odpoczywała całą noc w lodówce.
- W osobnej misce wymieszać: 4 łyżki oleju, 1 łyżkę papryki, 1 łyżkę oregano, 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, natrzeć nimi dokładnie karkówkę. Zawinąć w folię spożywczą, pozostawić w lodówce na 24h.
- Po 24h pozostawić karkówkę na 2-3h w temperaturze pokojowej.
- Następnie przełożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego. Zalać pozostałą marynatą. Dodać 3 gałązki świeżego rozmarynu.
- Piec w temperaturze 230 stopni bez przykrycia przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, przykryć folią aluminiową lub przykrywką i dusić 2h. Co jakiś czas podlewać powstałym sosem. Na ostatnie 10 minut ściągnąć folię aluminiową, aby karkówka podpiekła się.
Notes
Pieczona karkówka w ziołach - bardzo aromatyczna i pyszna. Idealna na ciepło i na zimno:)
Komentarze