Pieczona dynia

Pieczona dynia

Pieczona dynia i puree (mus) z dyni, czyli jak upiec dynię do ciast i placków.

Składniki

  • 1 dynia
1 dynia

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • Papier do pieczenia

Instrukcja

  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Dynię kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek.
  • Kawałki dyni układamy na blasze piekarnika skórą do dołu, pieczemy w 180 stopniach (termo obieg) przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien gładko wchodzić w miąższ).
  • Miąższ oddzielamy łyżką od skórki i blendujemy na gładką masę. Pozostawiamy do ostudzenia.
  • W konkretnych przepisać na desery, serniki czy ciasta wskazana jest ilość potrzebnego puree. Możemy je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
    Pieczona dynia
5 from 1 vote

Notes

Puree (mus) z dyni przydaje się do wielu deserów, ciast czy placków, dlatego warto jest go przygotować wcześniej i zamrozić, żeby był pod ręką w razie potrzeby.

Podsumowanie

Course: Dodatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz