pieczeń z indyka z mozarellą, szynką i boczkiem

Pieczeń z indyka z mozarellą, boczkiem i szynką

Pieczeń z indyka z nadzieniem z szynki i mozarelli zawijana boczkiem idealnie nadaje się na grilla. Jednak równie dobrze smakuje z piekarnika.

Składniki

Pieczeń

  • 600 gram piersi z indyka
  • 200 gram boczku surowego w plastrach
  • 100 gram szynki w plastrach
  • 2 op. mozarelli (w kulce)
  • sól, pieprz

Sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
6 porcji

Instrukcja

Sos

  • Do miseczki przelać oliwę, dodać musztardę, sok z limonki, dokładnie wymieszać ubijakiem.

Pieczeń

  • Pierś z indyka pokroić w plastry ok. 2 cm, lekko rozbić, dodać soli i pieprzu.
  • Na piersiach z indyka poukładać plastry szynki i pokrojoną w plastry mozarellę.
  • Piersi zwijamy od krótszej części, dzięki temu pieczeń będzie gruba.
  • Zwiniętą roladę smarujemy sosem a następnie zawijamy w plastry boczku, całość można posmarować jeszcze sosem.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć na niej pieczeń.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut. W międzyczasie sprawdzamy, czy boczek nie przypiekł się za bardzo.
  • Ja smażyłam pieczeń na żeliwnym grillu, zapach był na pół osiedla:) Jednak pieczeń z piekarnika też jest obłędna!
5 from 2 votes

Video

Notes

Pieczeń z indyka zawijana w boczku z mozarellą i szynką jest obłędna! Robi furorę na każdej rodzinnej imprezie - znika w tempie ekspresowym!

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz