
Pyszna i aromatyczna pieczeń rzymska. Warunkiem dobrej pieczeni jest dobra jakość mięsa, które zmielisz sama- lub poprosisz w sklepie o zmielenie. Nie zalecam kupowania gotowego mięsa mielonego.Pieczeń rzymska faszerowana gotowanym na twardo jajkiem - to stosunkowo proste do wykonania danie. Pieczeń rzymska jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Dlatego polecam ją również jako propozycję na obiad dla większej ilości osób. Przygotujesz ją w prosty i szybki sposób. Pamiętaj jednak, że warunkiem dobrej pieczeni rzymskiej jest dobra jakość mięsa, które zmielisz sama lub poprosisz o zmielenie w sklepie.
Składniki
- 500 g łopatki wiprzowej
- 500 g karkówki
- 2 surowe jajka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 czerstwa kajzerka
- mleko do namoczenia kajzerki
- 1 płaska łyżka soli
- pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
- bułka tarta
Wyposażenie
- 1 naczynie żaroodporne
Instrukcja
- 4 jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostudzenia, następnie obrać.
- Kajzerkę namoczyć w mleku, pozostawić do czasu aż będzie miękka.
- Mięso wieprzowe zmielić na drobnych oczkach maszynki, odstawić.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, podsmażyć. Cebulę obrać , posiekać drobno, zeszklić wraz z czosnkiem, odstawić.
- Do dużej miski przełożyć: zmielone mięso, zeszkloną cebulę z czosnkiem, 2 jajka, odciśniętą z mleka kajzerkę, 1 płaską łyżkę soli, 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżkę ostrej musztardy, 2 łyżki suszonego majeranku, wlać 100ml wody. Następnie dokładnie wyrabiać ręką. Warto poświęcić temu procesowi chwilę, dzięki temu mięso będzie delikatne i soczyste.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem oprószyć bułką tartą. Wyłożyć 1/3 mięsa i ułożyć na nim ugotowane jajka.
- Następne wyłożyć pozostałe mięso formując pieczeń, dokłądnie dociskając rękoma. Przygotowaną pieczeń posmarować ostrą musztardą.
- Następnie oprószyć lekko bułką tartą.
- Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 1h 30 min (termo obieg). Następnie ściągnąć pokrywkę i podpiec jeszcze 10- 15 minut, pilnujmąc, aby pieczeń jedynie zarumieniła się.
- Po upieczeniu pozostawić bez przykrycia w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Następnie przełożyć na paterę.
Notes
Pyszna i szybka w przygotowaniu pieczeń rzymska z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsa. Idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze