Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Pyszna i aromatyczna pieczeń rzymska. Warunkiem dobrej pieczeni jest dobra jakość mięsa, które zmielisz sama- lub poprosisz w sklepie o zmielenie. Nie zalecam kupowania gotowego mięsa mielonego.
Pieczeń rzymska faszerowana gotowanym na twardo jajkiem - to stosunkowo proste do wykonania danie. Pieczeń rzymska jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Dlatego polecam ją również jako propozycję na obiad dla większej ilości osób. Przygotujesz ją w prosty i szybki sposób. Pamiętaj jednak, że warunkiem dobrej pieczeni rzymskiej jest dobra jakość mięsa, które zmielisz sama lub poprosisz o zmielenie w sklepie.

Składniki

  • 500 g łopatki wiprzowej
  • 500 g karkówki
  • 2 surowe jajka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 1 płaska łyżka soli
  • pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia
  • bułka tarta
1 naczynie żaroodporne

Wyposażenie

  • 1 naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • 4 jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostudzenia, następnie obrać.
  • Kajzerkę namoczyć w mleku, pozostawić do czasu aż będzie miękka.
  • Mięso wieprzowe zmielić na drobnych oczkach maszynki, odstawić.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, podsmażyć. Cebulę obrać , posiekać drobno, zeszklić wraz z czosnkiem, odstawić.
  • Do dużej miski przełożyć: zmielone mięso, zeszkloną cebulę z czosnkiem, 2 jajka, odciśniętą z mleka kajzerkę, 1 płaską łyżkę soli, 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżkę ostrej musztardy, 2 łyżki suszonego majeranku, wlać 100ml wody. Następnie dokładnie wyrabiać ręką. Warto poświęcić temu procesowi chwilę, dzięki temu mięso będzie delikatne i soczyste.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem oprószyć bułką tartą. Wyłożyć 1/3 mięsa i ułożyć na nim ugotowane jajka.
  • Następne wyłożyć pozostałe mięso formując pieczeń, dokłądnie dociskając rękoma. Przygotowaną pieczeń posmarować ostrą musztardą.
  • Następnie oprószyć lekko bułką tartą.
  • Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 1h 30 min (termo obieg). Następnie ściągnąć pokrywkę i podpiec jeszcze 10- 15 minut, pilnujmąc, aby pieczeń jedynie zarumieniła się.
    Pieczeń rzymska
  • Po upieczeniu pozostawić bez przykrycia w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Następnie przełożyć na paterę.
5 from 1 vote

Notes

Pyszna i szybka w przygotowaniu pieczeń rzymska z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsa. Idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Podsumowanie

Course: Pieczeń
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz