Pieczeń mielona

Pieczeń mielona

Pieczeń mielona - idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno jako dodatek do sałatek.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa z łopatki
  • 0,5 kg mięsa z karkówki
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • bułka tarta do posypania pieczeni
1 kg

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Kajzerkę namoczyć w mleku.
  • Mięso umyć, zmielić. Jeśli korzystasz z mięsa już zmielonego, rozdrobnij je dokładnie widelcem. Przełożyć do większej miski.
  • Dodać 2 jajka, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, bardzo drobno posiekaną cebulę, wyciśniętą z mleka kajzerkę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżkę oregano i pieprz.
  • Całość dokładnie wyrobić rękoma, podlewając 50 ml zimnej wody. Wyrabiać około 10 minut. Dzięki temu mięso będzie delikatne.
  • Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego formując pieczeń, całość posypać lekko bułką tartą.
  • Piec bez przykrycia w temperaturze 220 stopni przez 15 minut, następnie przykryć pieczeń folią aluminiową lub pokrywką i piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 1h 15 minut - 1h 30 minut (w zależności od piekarnika). Na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywkę, aby pieczeń podpiekła się.
    Pieczeń mielona
5 from 1 vote

Notes

Pieczeń mielona - smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz