
Pieczeń mielona - idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno jako dodatek do sałatek.
Składniki
- 0,5 kg mięsa z łopatki
- 0,5 kg mięsa z karkówki
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- mleko do namoczenia kajzerki
- bułka tarta do posypania pieczeni
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Kajzerkę namoczyć w mleku.
- Mięso umyć, zmielić. Jeśli korzystasz z mięsa już zmielonego, rozdrobnij je dokładnie widelcem. Przełożyć do większej miski.
- Dodać 2 jajka, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, bardzo drobno posiekaną cebulę, wyciśniętą z mleka kajzerkę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżkę oregano i pieprz.
- Całość dokładnie wyrobić rękoma, podlewając 50 ml zimnej wody. Wyrabiać około 10 minut. Dzięki temu mięso będzie delikatne.
- Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego formując pieczeń, całość posypać lekko bułką tartą.
- Piec bez przykrycia w temperaturze 220 stopni przez 15 minut, następnie przykryć pieczeń folią aluminiową lub pokrywką i piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 1h 15 minut - 1h 30 minut (w zależności od piekarnika). Na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywkę, aby pieczeń podpiekła się.
Notes
Pieczeń mielona - smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze